Biden: Egy atomháború kockázata a kubai válság óta nem volt ilyen magas

Hírek2022. okt. 7.Sz.A.

Az 1962-es kubai rakétaválság óta nem álltunk ennyire közel egy nukleáris Armageddonhoz - közölte Joe Biden amerikai elnök, aki szerint az orosz haderő "jelentősen alulteljesít" az ukrán fronton.

Az amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin nem viccelt, amikor a taktikai nukleáris fegyverek esetleges bevetéséről beszélt, miután az orosz erők veszteségeket szenvedtek el Ukrajnában - írja a BBC.

- Az Egyesült Államok próbálja megfejteni, miként próbálná befejezni a háborút az orosz elnök. Mindenesetre az USA és az Európai Unió is komolyan veszi a a nukleáris fenyegetésről tett orosz bejelentéseket - véli Joe Biden elnök.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Moszkva fenyegetése ellenére nem láttak jelenket arra, hogy Oroszország a közeljövőben arra készülne, hogy bevetne atomfegyvereket.

Az orosz invázió során elfoglalt és Oroszországhoz illegálisan annektált négy megyében az ukrán csapatok jelentős területeket szabadítottak fel az  elmúlt időszakban - jegyzi meg a lap.

Amerika hónapok óta figyelmeztet arra a veszélyre, hogy vereségek esetén Moszkva atomfegyvereket is alkalmazna. A múlt héten Putyin már arra is tett célzást, hogy az atomfegyverek bevetésére az USA Japán elleni, a második világháború végi támadása szolgáltat precedenst.

Ráadásul az orosz elnök azt is kijelentette, hogy minden eszközzel megvédi az orosz területeket, amihez szerinte már az annektált megyék is hozzátartoznak.

Biden szerint Putyin nem viccelt, amikor taktikai nukleáris fegyverekről, biológiai és vegyi fegyverek esetleges használatáról beszélt. Mindezt az amerikai elnök azzal indokolta, hogy az orosz hadsereg "jelentősen alulteljesít" az ukrajnai háborúban.

- Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem kellett szembenéznünk egy nukleáris Armageddon fenyegetésével - véli Biden.