Bizonytalan, ki alakíthat kormányt Lengyelországban

Hírek2023. okt. 15.MTI

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 36,8 százalékát kapta meg az urnazárás után közölt exit pollok szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékát kapta.

Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a harmadik helyen a szavazatok 13 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végezne.

A bejutási küszöböt átlépne még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,6 százalékával, valamint a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja, 6,2 százalék).

A részvételi arány rekordmagas, 72,9 százalékos volt.

Érvénytelen lesz a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye, az exit poll szerint a szavazásra jogosultak 40 százaléka vett részt rajta.

A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték.A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta.

Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson.

Amennyiben Andrzej Duda lengyel elnök megbízza a Jog és Igazságosságot (PiS) kormányalakítással, a tömörülés egy stabil kabinet összeállítására fog törekedni

- jelentette ki vasárnap este Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő, reagálva a lengyel parlamenti választások előzetes eredményeire.

Morawiecki az exit pollok eredményeinek ismertetése után úgy fogalmazott, hogy "amennyiben az elnök a győztes tömörülés jelöltjét bízza meg a misszióval, egész biztosan stabil kormány összeállítására fogunk törekedni".

A politikus egyúttal figyelmeztetett: a végleges eredményekre még várni kell.

Lehet, hogy teljesen más számokkal ébredünk holnap. Lehet, hogy a PiS-nek nem 200, hanem például 212 képviselője lesz, ez teljesen más perspektívát teremt

- tette hozzá.

A PiS az exit pollok szerint a szavazatok 36,8 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékára tett szert.

Az eredmények alapján a 460 fős alsóházban a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út (Trzecia Droga) nevű koalíció 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) pedig 12 mandátumot kapna.Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismertetése után indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten közölte: az eddigi lengyelországi politikai szokáshoz híven, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint a választási végeredmények kedden várhatók.