Money.hu: óvatosan az áruhitelekkel a Black Friday akcióinál!

Hírek2020. nov. 18.Növekedés.hu

A koronavírus-járvány miatt a vásárlók óvatosabbak lettek, ez az óvatosság nem árthat a Black Friday akcióinál sem.

A járvány miatt a vásárlók "átálltak az óvatos üzemmódra", a kiskereskedelmi forgalom többéves növekedés után megtorpant, a lakosság későbbre halasztotta egyebek mellett a nagyobb műszaki cikkek vásárlását - derül ki a money.hu közleményéből.

A hitelösszehasonlító oldal kiemeli: akik az ünnepi bevásárló időszakban készülnek egy-egy komolyabb beszerzésre, a hitelből történő vásárlás is megoldás lehet - megfelelő mérlegelés és biztos jövedelem mellett. Ha körültekintően választanak, több 100 ezer forintot is spórolhatnak meg. Egy 5 éves futamidejű 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében például akár 300-400 ezer forintos megtakarítás is elérhető, ha valaki a legjobbat választja a legdrágább helyett.

 A money.hu felhivja a figyelmet, hogy eindultak a Fekete Péntek (Black Friday) akciói az online és hagyományos boltokban is, de az idei vásárlási szezon a koronavírus-járvány miatt jó eséllyel más lesz, mint a korábbiak.

Az eddig adatokból látszik:

a pandémia megtörte a kiskereskedelmi forgalom korábbi években látott egyenletes növekedését. A KSH adatai szerint tavalyelőtt például 7, a múlt évben pedig 6 százalékos volt a növekedés, az idei év első kilenc hónapjában azonban mindössze 0,5 százalékos volt a többlet éves szinten.A vevők óvatosabbak lette, csökkent azon termékek forgalma - ruhák, cipők, műszaki cikkek, bútorok, számítástechnikai eszközök -, amelyek vásárlása halasztható. A válságidőszakokban ugyanis a lakosság egy része későbbre halasztja a vásárlást. Ugyanakkor akik a mostani vásárlási szezonban tervezték nagyobb eszközök beszerzését és megfelelő, hosszú távon is biztos a munkahelyük illetve a jövedelmük, azok kedvező személyi kölcsönök segítségével vásárolhatnak - derül ki a money.hu legfrissebb összefoglalójából.

"Az akciószezonban megjelennek az áruhiteles ajánlatok is, de ezeket ajánlott óvatosan kezelni, hiába tűnnek első látásra kedvezőnek. Az áruhitelek hátránya, hogy csakis az adott termékre lehet elkölteni az összeget, ráadásul az adott kereskedőnél jó eséllyel csak egy vagy nagyon kevés áruhitel-konstrukcióból lehet választani. Ezzel szemben a személyi kölcsön összege bármire elkölthető és szinte az összes bank ajánlatából ki lehet választani a legkedvezőbbet"

- mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

A személyi kölcsönöknél az év végéig van érvényben az adósságvédelmi intézkedések között bevezetett thm-plafon. Ez csak december végéig érvényes, így

a személyi kölcsönt igénylőknek a januártól érvényes thm-et kell leginkább figyelembe venniük, ez határozza majd meg a havi törlesztőrészletet.

A money.hu adatai szerint november közepén az 1,5 millió forintos, 5 éves futamidőre felvett személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete 30 ezer forint volt, összesen pedig 1,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Fontos a kínálat alapos áttekintése, mert a legdrágább konstrukciók esetében a havi törlesztés már 37-38 ezer forint is lehet, így akár 2,2-2,3 millió forint, vagyis jóval több lesz a teljes visszafizetendő összeg.