Annyi lakáshitelt vettek fel, amennyit az elmúlt 20 évben soha

Ingatlan2020. nov. 18.Money.hu
A rovat támogatója:

A járvány miatt bizonytalanabbá vált gazdasági, ezen belül lakáshitelpiaci helyzet muníciót kap állami oldalról, ugyanis jövőre több elemmel bővül a lakástámogatási rendszer. A magyar lakáshitelezésben nemzetközi példák alapján még bőven van tér a fejlődésre, hiszen GDP-arányosan a lakossági hitelállomány mindössze 7,7 százalékos. Szlovákiában ugyanez a mutató 33 százalékos, a Magyarországhoz hasonló népességgel rendelkező Csehországban pedig 24 százalékos. A növekedéshez természetesen az is kell, hogy a pandémia okozta bizonytalanság csökkenjen vagy teljesen megszűnjön.

Kicsit felemás a magyarországi lakáshitelpiac helyzete a járvány miatti megtorpanástól függetlenül is.

Egyfelől szeptemberben több mint 90 milliárd forint értékű új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok, ilyen magas értékre az elmúlt 20 évben nem volt példa.

A féléves adatokból az látszik, hogy a teljes lakáshitelállomány jelentősen, 9 százalékkal közel 3800 milliárdosra gyarapodott idén.

Ugyanakkor a szerződések darabszám szerint minimális, mindössze 2 százalékos növekedést mutattak az év első felében.

Az állomány növekedése tehát nem azért következett be, mert többen vettek fel hitelt, hanem azért, mert nagyobb összeget kértek egy-egy igénylénél. Mindenesetre a stagnálásba váltó lakáspiacra ráfér az újabb lendületes növekedés.

Különösen, mivel a koronavírus-járvány jelentős gazdasági visszaesést eredményez, a magas munkanélküliség, valamint a bizonytalan helyzet pedig óvatosságra inti a háztartásokat. Még azokat is, akiknek a jövedelme stabil és hosszú távra is tervezni tudnak.

Jönnek az állami támogatások

A lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitelezés - ha nem csap át túlzott eladósodásba -, akkor élénkíti a gazdaságot, ezen belül is a lakáspiacot és az építkezéseket. Ezeket szeretné az állam felpörgetni az elmúlt időszakban bejelentett új lépésekkel.

Egyrészt visszatér a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa. Ez kézenfekvő módon egyfelől a lakásépítéseknek adhat lendületet, amire szükség is van, mert

a szakértők szerint a magyarországi lakásállomány minőségének fenntartásához vagy akár megújulásához, minimum 30 ezer új lakásra lenne szükség évente.

Ezen a szinten csak a kétezres évek második felében - az előző válság előtt - volt a piac. Az új lakások építése közvetve a lakás- és lakáshitelpiacot is élénkítheti. Mégpedig azért, mert az új lakásba tartók egy része hitelt vesz fel a vásárláshoz és eladja meglévő lakását. Az utóbbi ingatlanra jelentkezők között is lesznek, akik lakáshitel segítségével vásárolnak. 

Emellett jön az államilag támogatott lakásprogramon, a csokon belül az illetékkedvezmény, a tetőtéri lakásépítések is támogatást kaphatnak; valamint a lakásfelújítási program, amelynek keretében az érintettek a korszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot kapnak az államtól.

Bőven van hely

A koronavírus-járvány megjelenéséig a lakáshitelpiac lendületes növekedésben volt, erre az útra való visszatérést segíthetik az említett ösztönző lépések.

A bővülésnek pedig van helye, hiszen Magyarországon a GDP-arányos lakáshitel-állomány nemzetközi összevetésben is alacsonynak számít, akár az uniós államokhoz, akár a kelet-közép-európai régióhoz, akár a visegrádi országokhoz képest a jegybank pénzügyi stabilitási jelentése szerint.

Igaz, Romániában például még alacsonyabb az eladósodottság, mint Magyarországon. Ez számokban kifejezve a következőt jelenti:

a GDP-hez mért magyar lakáshitelállomány mindössze 7,7 százalékos. Ezzel szemben Lengyelországban meghaladja a 20 százalékot, Csehországban közel 24 százalék, Szlovákiában majdnem 33 százalékra rúg, az uniós átlag pedig megközelíti a 42 százalékot.

Tehát az adatokból az látható, ha a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság kiesik a rendszerből és megkezdődhet a fellendülés, akkor a nemzetközi példák alapján bőven van tér a lakáshitelezési piac további tempós növekedésére. Ehhez adhatnak támaszt a már felsorolt államilag támogatott programok.

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a bankok ajánlatai között óriási eltérések, a teljes visszafizetendő összegben futamidőtől és a hitelösszegtől függően akár milliós különbségek is lehetnek. Az ajánlatok összehasonlításában és a megfelelő konstrukció kiválasztásában a money.hu lakáshitel-kalkulátora, illetve a cég szakértői is tudnak segíteni az érdeklődőknek.