Bohus Zoltán és Lugossy Mária üvegszobrai utoljára Magyarországon az Ybl Budai Kreatív Ház kiállításán

Hírek2020. szept. 26.Növekedés.hu

Szeptember 25-én nyitja meg kapuit az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb tárlata, ahol Bohus Zoltán és Lugossy Mária művészházaspár Magyarországon utoljára látható szobrai kerülnek bemutatásra. A kiállítótérben a 3D project mapping épületvetítések nemzetközi nagymestere, Bordos Zsolt László beltéri fényinstallációja teszi teljessé a NAUTILUS Project GENESIS kiállítás élményét.

Az Ybl Budai Kreatív Ház patinás épületében megnyíló tárlaton Lugossy Mária és Bohus Zoltán transzcendens, fénnyel és üveggel írt embermeséjének tizenegy darabja egy izgalmas univerzumon átívelő utazásra invitálja a látogatókat. Az alkotások nemcsak egyszerű szobrok, mindegyik egy-egy külön történetet mesél el.

A kiállításon a 20. század utolsó harmadának és az új évezred első évtizedének progresszív művészeti törekvéseinek „lenyomatát”, szobrokban való megnyilvánulását csodálhatjuk meg.

A kiállított 11 alkotás most utoljára látható Magyarországon, mielőtt véglegesen az Amerikai Egyesült Államokba kerül egy újonnan épülő kortárs üvegművészeti múzeum gyűjteményébe.

„Azért dolgozom hosszabb ideje üveggel, mert azt hiszem, hogy az olyan dolgok, mint tér és idő – melyekről úgy tartják, szobrászi eszközökkel kifejezhetetlenek – megközelíthetők ezzel a rendkívüli anyaggal.”

- írta Bohus Zoltán 2009-ben megjelent, a munkásságát áttekintő könyvében. A tér és az idő dimenziójának, megfoghatatlanságának gondolata ugyanilyen hangsúlyos eszenciája volt Lugossy Mária művészetének is. Mindketten játszi könnyedséggel bántak az üveggel, mint anyaggal, és alakították formává, szobrokká, történetekké, reflexiókká. Hiszen a művészpár valamennyi alkotása erősen reflektál és egyszerre magába is szippantja a körülötte lévő világot, az adott kor emberének emócióit, feszültségeit és kérdéseit. Üvegszobraik egyfajta jegyzetek, üzenetek a korról, a társadalomról, amelyben születtek.

Az alkotásokat szemlélve megmozdul velünk a tér és elcsúszik az idő. A szobrokban felcsillanó, elvesző vagy éppen élesen előtörő fény pedig mintha megszüntetné a dimenziók, a tér és idő szabta határokat.

Bohus Zoltán (1941-2017) és Lugossy Mária (1950-2012) üvegszobrász-házaspár különleges alkotásai ma a legjelentősebb köz-, és magángyűjteményeket gazdagítják világszerte: például a Louvre, a British Museum, a The Corning Museum of Glass, a Kunstpalast Düsseldorf, a Suntory Museum, a Yokohama Museum, valamint hazánkban a Magyar Nemzeti Galéria, a Szent István Király Múzeum és a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítótereit. Bohus Zoltán 1966-tól 2010-es nyugdíjazásáig, 44 éven keresztül tanított a néhai Magyar Iparművészeti Főiskola Szilikát Tanszékén, ahol az önálló Üveg szak kialakításával és felszerelésével bízta meg Z. Gács György professzor. Munkásságát többek között a Nemzet Művésze címmel és Kossuth-díjjal tüntették ki. Lugossy Mária jelentős köztéri alkotásokat készített, többek közt a Nyugati téri digitális forgóórát a hetvenes években, a Milleniumi Emlékművet Veszprém főterén, a székesfehérvári emlékművet a II. Világháború Áldozatainak emlékére, az 1956-os Forradalom Lángja (Kossuth tér, majd Nagy Imre tér), és a tatai zsinagóga Holokauszt Emlékművét. Alkotói tevékenységét Érdemes Művész elismeréssel, valamint Munkácsy-díjjal méltatták.

A kiállításon bemutatásra kerül a Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 makettje, mely épület formáját Bohus Zoltán Térspirál II. (1978) című szobra ihlette.

A „Genezis” című kiállítással indul útjára a Bohus-Lugossy Alapítvány NAUTILUS projektje, amelynek célja a kortárs magyar autonóm üvegszobrászat első 50 évének nemzetközi sikereit megismertetni a szélesebb hazai közönséggel, valamint kortárs alkotóinak támogatása és egy önálló kortárs üvegművészeti múzeum megalapítása. 

A tárlat október 11-ig ingyenesen megtekinthető!