Borbefektetés Siklóson

Hírek2020. okt. 27.Kocsis Erika

Komoly beruházással, a legújabb technológiát meghonosítva áll új pályára a Tenkes-hegy lábánál fekvő siklósi KVS Pince.

A KVS Pince, márkanevet, gyártási, valamint márkafilozófiát váltva az egykori Kalmár Pince birtokán indult útnak az idén. Kezdetnek 150 milliós beruházással korszerűsítették a termelést. Eredményeként pedig a 10-től egészen az 50 hektós méretig skálázott hűthető, fűthető tartályokban, irányított erjesztéssel készítik a jelenleg évi 10 ezer hektónyi bort.

A borászat birtokgazdája és főborásza Vetési István, aki Ausztriában, majd Németországban ismerte meg a nyugat-európai, közte a Rajna parti borászatok gyakorlatát, majd az akkor induló 120 hektáros Sauska pincészetnél lett nyolc évig szőlész ágazatvezető. Szavai szerint most azt érzi küldetésének, hogy a magyar mellett a nemzetközi piaccal is megismertesse, a Villány-Siklósi borvidék kevésbé felkapott tagjának számító Siklós borai is világszínvonalúak lehetnek.

Márcsak azért is, mert a KVS, két részből álló siklósi birtoka közül az egyik, az Akasztófa-dűlőn található, nemzetközi összehasonlításban is rendkívül jó adottságokkal rendelkezik. Ugyanolyan a fekvése, mint a már messze földön rangot szerzett villányi Kopár-dűlőé. Az egész borvidéken itt az egyik legmagasabb a napsütéses órák száma, miközben a mészköves talajnak is köszönhetően az innen származó borok – mivel a mészkő felveszi és éjszaka a szőlőnek átadja a napsugár melegét -  magas cukorfokkal és rendkívül kellemes gyümölcsös ízzel gazdagodnak. Ezt igazolja, hogy a KVS, Géniusz borcsaládja már az első megmérettetésen, a tavaszi, 52.-ik, villányi borversenyen eredményes volt. A 308 nevezett bor között mind a három érmes lett: a chardonnay a legmagasabb pontszámmal aranyérmet, a rose és az olaszrizling pedig ezüstérmet kapott.

Igaz a COVID járvány az új borászat számára is nehézséget okoz azzal, hogy a partner éttermek, vendéglátóhelyek forgalma jelentősen visszaesett, vagy lenullázódott, de a kereskedelmi láncokkal kötött megállapodások révén így is sikerült stabilizálni a piaci jelenlétüket.