Virág Barnabás: az ázsiai országok vezethetik a gazdasági kilábalást

Elemzések2020. okt. 27.HP

A jegybank alelnöke az Eurázsia E-konferencián kifejtette, az ázsiai országok gazdasági súlya tovább növekedhet az elkövetkezendő évtizedben. A koronavírus-járványnak sokkal súlyosabb reálgazdasági következményei vannak, mint a 2008-as globális válságnak. Emiatt a jegybankok világszerte lazítottak a pénzpolitikán és növelték a mérlegüket.

Az MNB által szervezett Eurázsia E-konferencián Virág Barnabás, az MNB alelnöke kifejtette, hogy a koronavírus-járványnak súlyosabb reálgazdasági következményei vannak, mint a 2008-as globális pénzügyi válságnak.

2009-ben a világ országainak több mint a fele képes volt növekedni, ami többnyire az ázsiai régiónak volt köszönhető. Ezzel szemben idén az országok több mint kétharmada recesszióba süllyed. Fontos kivételt jelent a kínai gazdaság, amely 2020-ban is bővülni fog.

Országok megoszlása a gazdasági teljesítményük alapján

Forrás: MNB, IMF

2021-ben az ázsiai országok vezethetik a gazdasági kilábalást, melyek szerepe tovább nőhet az elkövetkezendő évtizedben.

Az Európai Unió gazdasági teljesítménye idén és jövőre is elmaradhat az ázsiai régiótól. Az EU idén ráadásul sokkal mélyebb recesszióba süllyedhet – tette hozzá az MNB alelnöke. Ezt az alábbi ábra is jól szemlélteti.

GDP változása idén és jövőre, Ázsia és Európai Unió

Forrás: MNB, IMF

Jelenleg az egyik legnagyobb kérdés, hogy az elkövetkezendő évtizedben a szolgáltatói vagy az ipari szektor lesz-e a növekedés fő motorja.

Az MNB alelnöke hozzátette, hogy a zöld forradalom közeleg, mely meghatározza a jövőnket. Az életünk emellett egyre inkább a digitális világ felé tendál. Fontos továbbá megtalálni a család és a munka közötti egyensúlyt, amiben a home working sokat segíthet.

Válságkezelés

A válság következtében a jegybankok lazítottak a monetáris kondíciókon és újra növelni kezdték a mérlegfőösszegüket. Utóbbi a következő évtized meghatározó trendje lehet.

Virág Barnabás rámutatott, hogy nem csak a nagy nemzetközi, hanem a kisebb jegybankok is építik a mérlegüket.

A nemzetközileg maghatározó jegybankok és az MNB mérlegfőösszegének változása a GDP arányában

Forrás: MNB

A költségvetési hiány is növekedni kezdett világszerte. A támogatóbb fiskális politika segítségével ugyanis tompíthatók a koronavírus negatív gazdasági hatásai.

Virág Barnabás hozzátette, hogy egyre több jegybank vizsgálja a digitális pénz bevezetésnek előnyeit és lehetőségeit.

Globalizáció jövője a járvány után

Sopnendu Mohanty, a Szingapúr Monetáris Hatóságának Fintech vezérigazgatója rámutatott, hogy a járvány miatt a hangsúly eltolódott a termelékenység hatékonyságáról az ellenállóság és a fenntarthatóság irányába. Az ellátási és a beszállítói láncokat egyre inkább diverzifikálhatják az iparági szereplők.

Danae Kyriakopoulou, a Hivatalos Monetáris és Pénzügyi Intézmények vezető közgazdásza és kutatási igazgatója szerint a koronavírus egy globális probléma, ezért a megoldásához is egy globális válaszra van szükség. A hatékony válságkezeléshez a monetáris és fiskális politikai intézkedések egyensúlyára van szükség. Hosszú távon a fenntarthatóság érdekében csökkenteni kell a termelési folyamat által okozott környezeti károkat – tette hozzá Kyriakopoulou.

Fenntarthatóság és a növekvő költségvetési hiány

Danae Kyriakopoulou elmondása alapján a nem szabad csupán abszolút értelemben figyelni az államadósságot. Ehelyett a GDP arányos államadósság alakulását kell elemezni. Hosszú távon akkor fenntartható a költségvetési hiány növelése, ha az a gazdasági teljesítmény arányos növekedésével jár együtt. A jelenlegi környezetben a költségvetési kiadások fokozása jó irány, mely segít enyhíteni a válság negatív hatásait.

Bankrendszer kilátásai

Bofei Hu, a China Construction Bank nemzetközi üzleti osztályának vezérigazgató-helyettese rávilágított, hogy a bankrendszer jelentős változáson megy keresztül a koronavírus miatt.

Hu szerint három nagyobb horderejű változást érdemes kiemelni. A globális gazdasági kilábalás hosszú lesz és egyenlőtlen. Világszerte súlyos károkat szenvedtek el a gazdaságok.

Másodsorban a jegybankok nagyobb jelenléte a likviditás jelentős emelkedéséhez vezet. Hosszabb távon az eszközárak esetleges fluktuációja aggodalomra adhat okot.

Harmadrészt a tradicionális ágazatok elmozdulhatnak az online tér irányába, amivel párhuzamosan felgyorsulhat a digitális transzformáció.

Hu elmondása alapján a bankrendszernek el kell látni forrásokkal az életképes vállalkozásokat, miközben a bankoknak is digitálisabbá kell válniuk.

Digitális pénz

Changchun Mu, a kínai jegybank Digitális Valuta Intézet főigazgatója kifejtette, hogy a digitális pénz bevezetésének az egyik fontos pontja, hogy szélesebb körben is hozzáférhető legyen.

A jegybankoknak emellett támogatniuk kell a pénzügyi stabilitást a kiskereskedelmi fizetési rendszerek tekintetében. Mu hozzátette, a szociális távolságtartást a digitális fizetési lehetőségek bevezetése nagyban segítik.

A digitális pénz szélesebb körű bevezetéséhez szükséges technikai felkészülések már több országban zajlanak, de időre van még szükség, hogy a döntéshozók levonhassák a megfelelő következtetéseket.