Börtönbe megy, aki nem oltatja be magát ebben a százmilliós országban

Hírek2021. jún. 23.Sz.A.

Súlyosabbá vált a koronavírus járvány a Fülöp-szigeteken, ahol Rodrigo Duterte elnök keményen megfenyegette az állampolgárokat: vagy beoltatják magukat, vagy irány a börtön. Sőt, egy "disznóknak beadott" vakcinával is beoltják a renitens polgárokat.

Választhatnak: vagy oltás, vagy börtön - jelentette be Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök egy tévéinterjúban hétfőn - írja a Reuters.

A nagyon lassan haladó oltási folyamat miatt az elnök a börtönbüntetés mellett azt is kilátásba helyezte, hogy az állatokon használt parazita ellenes szerrel, az Ivermectinnel lesznek beoltva azok, akik nem hajlandóak beadatni a koronavírus elleni vakcinát.

Az Ivermectinről eddig a WHO, az amerikai, és az európai gyógyszerfelügyeletek is úgy nyilatkoztak, hogy nem ajánlható a koronavírus elleni alternatív kezelési módnak.

Duterte elnök haragját az váltotta ki, hogy nagyon kevesen jelentek meg eddig az oltópontokon. A 108 milliós országban erre az évre 70 millió ember beoltását tervezték a szigetországban, de ebből eddig mindössze 2,1 millió fő kapta meg a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

Amíg valaki itt él és emberi lény, addig hordozhatja a vírust, ezért mindenki oltassa be magát. Ha erre nem hajlandó, börtönbe kerül, és beoltják a disznóknak szánt vakcinával 

- fogalmazott az elnök.

A lap megemlíti, hogy a szigetország egészségügyi vezetői eddig nem tették kötelezővé az oltást, ami elvileg önkéntes, de az elnök, aki eddig is híres volt erősen sarkos megfogalmazásairól, most bekeményített.

Duterte hangsúlyozta, hogy válság zajlik az országban, és "felbőszíti, ha valaki nem figyel a kormány utasításaira.

Eddig 1,3 millió koronavírus fertőzéses esetet regisztráltak az országban, ahol az egyik legsúlyosabb járvánnyal kell megküzdeni.

Az országban eddig 8 féle oltást engedélyeztek: a Pfizer/Biontech, AstraZeneca, Moderna, Janssen, Szputnyik,  Sinopharm, és a kínai CoronaVac vakcinát, valamint az indiai Bharat Covaxint.