Brexit: Állandósulhat az élelmiszerhiány a brit boltokban, több százezer munkavállaló hiányzik 

Hírek2021. szept. 10.MTI, Kertész Róbert, London

A legnagyobb brit élelmiszeripari szakmai szervezet vezetője szerint most már olyan méreteket ölt a munkaerőhiány a szektorban, hogy javulás kilátása nélkül állandósulhatnak az egyre érzékelhetőbb hiányok a brit élelmiszer-kiskereskedelemben.

Ian Wright, a brit Élelmiszer- és Italszövetség (Food and Drink Federation, FDF) vezérigazgatója az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely pénteki szakmai rendezvényén elmondta: az iparágból hozzávetőleg 500 ezer dolgozó hiányzik,

és emiatt már nem működőképes a folyamatos ellátást lehetővé tévő, mindig éppen időben érkező beszállítási modell.

Wright szerint a brit fogyasztók a korábbi időszakokban még számíthattak arra, hogy az üzletek polcain, az éttermek kínálatában mindig megtalálnak mindent, amit csak akarnak.
"Ennek vége, és nem hiszem, hogy ez az időszak visszatér" - mondta az FDF vezetője.
Hozzátette: a beszállítói hálózatokban kialakult helyzet a továbbiakban csak romlani fog, és "e romlás után sem fog egyhamar javulni".

Wright elmondta: ez nem jelenti azt, hogy "nem lesz mit enni", de

a múlt héten például egész Kelet-Angliában nem lehetett palackozott ásványvizet kapni, mivel az üzleteknek egyszerűen nem volt elégséges szállítási kapacitásuk ahhoz, hogy "ásványvizet és minden mást is" egyszerre eljuttathassanak a boltokba.

Az elmúlt napokban több gyorsétteremlánc, köztük a McDonald's jelezte, hogy kénytelen szűkíteni kínálatát, a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű étteremhálózat, a Nando's pedig negyven étterem átmeneti bezárásáról döntött, mivel nem tudta megoldani a teljes hálózat folyamatos ellátását. Az intézkedés a Nando's brit éttermeinek tíz százalékát érinti.

A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint

a brit áruszállítási szektorból legalább 100 ezer kamionsofőr hiányzik,

és ez egyre érezhetőbb áruhiányt okoz kiskereskedelmi szinten is, mindenekelőtt az élelmiszerellátásban.

A szakmai szervezetek szerint ennek egyik oka az, hogy

a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

A brit közúti áruszállítási szövetség (Road Haulage Association) legutóbbi becslése szerint csak január óta 30 ezer kamionsofőr hagyta el Nagy-Britanniát.