Szijjártó: Még több magyar katona mehet Afrikába, harci helikoptereket vettünk az Airbustól

Hírek2021. szept. 10.MTI

Jelenleg húsz magyar szolgál az EU mali kiképző missziójában, de Magyarország kész további katonákat küldeni a mali hadsereget támogató európai erőkhöz, négyszeresére növelve az ottani magyar kontingens létszámát. Ehhez a kormány hamarosan a parlament felhatalmazását fogja kérni- jelentette be Szijjártó Péter.

Magyarország kész az eddiginél nagyobb szerepet vállalni az afrikai biztonság megteremtésében, a terrorfenyegetés mérséklése ugyanis csökkentené a migrációs nyomást is - jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután francia kollégáját, Jean-Yves Le Driant fogadta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a délről érkező nyomás egyik kiváltó oka a szubszaharai térségben fennálló terrorveszély, ezért Magyarország készen áll fokozni a hozzájárulását a régió biztonságának megteremtéséhez.

Elmondta, hogy jelenleg húsz magyar szolgál az EU mali kiképző missziójában, de Magyarország kész további katonákat küldeni a mali hadsereget támogató európai erőkhöz (Takuba) is, négyszeresére növelve az ottani magyar kontingens létszámát. Ehhez a kormány hamarosan a parlament felhatalmazását fogja kérni.

A miniszter szerint a második terület az energiabiztonság. Megemlítette a vállalati szintű együttműködést is, mivel több francia cég fontos megbízásokat kapott a paksi bővítésben, és kiemelte, hogy atomenergia nélkül gyakorlatilag lehetetlen a klímacélok elérése.

Ezt követően a beruházásokról beszélt, leszögezve, hogy a francia vállalatok jelentik a negyedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon.Ezek közül tizenhárom a koronavírus-járvány miatti válság alatt is hétmilliárd forintnyi beruházást hajtott végre a kormány támogatási programjának köszönhetően, megvédve háromezer munkahelyet.

Végezetül pedig a védelmi ipari együttműködést nevezte meg, és emlékeztetett arra, hogy a magyar honvédség harminchat helikoptert vásárolt az Airbustól, s a vállalat jelenleg alkatrészgyárat épít Gyulán. Emellett közölte, hogy megállapodtak a stratégiai együttműködés megindításáról az űriparban is.