Brexit: Megadta az EU a zöld jelzést a halasztásra

Hírek2019. okt. 28.MTI, Növekedés.hu

Az Európai Unió 27 tagállama jóváhagyta a Brexittel kapcsolatos brit halasztási kérelmet hétfőn - jelentette be az Európai Tanács elnöke a Twitteren. Ma szavaz a brit parlament az előrehozott választásokról.

Donald Tusk közölte: 2020. január 31-ig elhalasztják az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból.
 A huszonhetek brüsszeli EU-nagykövetei egyhangúlag megegyeztek a jelenleg érvényes október 31-ei határidő rugalmas kiterjesztéséről - írta.

Tusk közölte: nem lesz szükség soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó összehívására, írásbeli eljárással történik a jóváhagyás.
Szakértők szerint az úgynevezett rugalmas halasztás lényegében azt jelenti, hogy amennyiben esetleg korábban sikerül a brit kiválás feltételrendszerét rögzítő új szerződés ratifikálása, akkor a szigetország tagsága akár november 30-án vagy december 31-én is megszűnhet.

Az ülés csak 15 percig tartott, miután Emmanuel Macron francia elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetését követően vasárnap jelezte, hogy országa nem torpedózza meg a döntést.

Franciaország ezt megelőzően azon az állásponton volt, hogy egy rövidebb halasztás megfelelőbb lenne.
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üdvözölte a lépést, kiemelve, ez lehetővé teszi, hogy a képviselő-testület alaposan elemezze a megállapodás szövegét, a britek pedig világossá tegyék az álláspontjukat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a múlt héten azt közölte, hogy halasztás esetén a londoni kormánynak is tagot kellene delegálnia az újonnan felálló bizottságba. A jogi dilemmát egyesek szerint esetleg Julian King mostani brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatná fel.

Sok múlhat azon, hogy miként szavaz hétfőn a brit törvényhozás az előrehozott parlamenti választás kiírását célzó indítványról.
Boris Johnson múlt kedden bejelentette, hogy kormánya szünetelteti a kiválási megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta az annak jóváhagyására kidolgozott rendkívül feszes menetrendet.

Johnsont törvény kötelezi arra, hogy a határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-ig.

A brit parlament ma szavaz az előrehozott választásokról, melyet - Boris Johnson javaslata szerint - december 12-én tartanának. A liberális demokraták és a Skót Nemzeti Párt is helyesli a választásokat, ők a december 9-i dátumot tartják megfelelőnek a BBC szerint.

A közvélemény kutatások legfrissebb mérései azt jelzik, hogy a legnépszerűbb párt továbbra is a Konzervatív Párt, amely 36 százalékon áll. Az ellenzéki Munkáspárt 24 százalékos támogatottsággal rendelkezik most, míg a liberális demokraták 15 százalékon, a Brexit párt pedig 11 százalékon áll.