Nemzetközi innováció a felsőoktatásban

Elemzések2019. okt. 28.Horváth Levente

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ősszel az Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megszervezett I. Kína-közép-kelet-európai országok jegybankelnöki találkozóján hangsúlyozta, hogy „modern oktatás nélkül nehéz lesz megnyerni a jövőt (…) a magyar jegybank jó irányba mozdult el, amikor szerepet vállal a jövő közgazdászainak és mérnökeinek a kiképzésében.”

Az MNB az elmúlt években számos együttműködést kötött a magyarországi egyetemekkel, amelynek keretében ösztöndíjakkal, versenyekkel és konferenciákkal támogatja a magyar felsőoktatásban résztvevő közgazdász hallgatók tanulmányait.

E mellett az MNB keresi a nemzetközi felsőoktatási platformokon azokat az oktatási innovációkat, amelyeket Magyarországon integrálva segíteni tudja a magyar felsőoktatás színvonalának emelkedését.

A 2010-ben meghirdetett keleti nyitás jegyében az ázsiai, azon belül is a top kínai egyetemekkel, így a pekingi Tsinghua Egyetemmel és a sanghaji Fudan Egyetemmel is szoros együttműködés alakult ki, melyeket a 2015-ben elindított „Egy övezet, egy út” kínai kezdeményezés keretében a kínai kormány is nagyban támogat.

A Fudan Egyetem, amely a QS World University Ranking alapján a világ 40. legjobbja, a jegybank 2016 óta ápol igen szoros kapcsolatot, és ennek keretében számos közös konferenciára, közös képzésre és nyári egyetemre került már sor.  

Továbbá külön kiemelkedő, hogy a Fudan Egyetem szervezésében az MNB minden évben saját panellal részt vehet a nemzetközi szinten is elismert Shanghai Forumon.

Idén nagy lehetőség a Magyar Nemzeti Banknak és Magyarországnak is, hogy a jegybank által szervezett Eurázsia Fórum keretében a Fudan Egyetem legjobb professzorai mutatják be, hogy Kína miként tekint az oktatás, a digitalizáció és az innováció fúziójára. A neves kutatók előadásaiból bepillantást nyerhetünk, hogy a mesterséges intelligencia és a 4. ipari forradalom hogyan változtatja meg az oktatást és ezáltal az egész életünket.

Kiemelendő, hogy a Fudan Egyetem nemzetközileg elismert professzoraival nem csak a Shanghai Forum keretében van alkalom találkozni Magyarországon, hanem a Magyar Nemzeti Bank támogatásával létrejött, a közép-kelet-európai régióban egyedülálló Fudan-Corvinus Double Degree Program keretében is.

A világ 40. legjobb egyeteme a kiváló magyar-kínai kapcsolatoknak, a „keleti nyitás” és az „Egy övezet, egy út” kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországot választotta közép-kelet-európai partnereként. További új, innovatív oktatási fúziók várhatók Magyarország és a sanghaji Fudan Egyetem együttműködésének keretében, amely az Eurázsiai korszak egyik kiemelt tudásbázisává is válhat.

A Fudan Egyetemről még sokat hallhatunk a jövőben.

A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója