Háború: az orosz medve megindult - megalázó vereséget szenvedtek az ukránok

Hírek2024. feb. 19.D.J.

Ez történt az ukrán háború 725-dik napján:

- Az ember- és lőszerhiány miatt Ukrajna kénytelen volt kivonulni a keleti Donyecki területen fekvő Avdijivkából, ezzel Moszkva tavaly május óta először szerzett nagyobb területi előnyt.

"Az ellenség megpróbálja fokozni az offenzívát" - mondta Dmytro Lykhoviy, a kijevi csapatokat a térségben vezető ukrán hadseregparancsnok szóvivője. Az ukrán vezérkar 14 sikertelen orosz támadásról számolt be Lastochkyne faluja ellen,

amely Avdijivka északi szélétől mintegy 2 kilométerre nyugatra fekszik.

Lykhoviy emellett visszavert orosz támadásokról számolt be a déli Zaporizzsja régióban lévő Robotyne és Verbove falvak határában - ez az egyik olyan terület, ahol Ukrajnának sikerült visszaszereznie a területét a tavalyi ellentámadás során.

Szerinte Oroszország számára "nagyon nehéz" lenne áttörni ott, tekintettel az erős ukrán védelmi vonalakra és a terep természeti adottságaira. "A helyzet a zaporizzsjai szektorban stabil... Nem veszítettünk el állásokat."

- Az orosz csapatok több támadást indítottak a frissen elfoglalt Avdijivkától nyugatra, hogy további előnyökre tegyenek szert - közölte vasárnap az ukrán hadsereg szóvivője.

Kijev azt is bejelentette, hogy háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatot indított, miután két különálló jelentés is napvilágot látott arról, hogy orosz csapatok fogságba esett ukrán katonákra lőttek.

Oroszország közölte, hogy néhány ukrán katona még mindig az avdijivkai kokszolóüzemnél tartózkodik.

- Dánia úgy döntött, hogy minden tüzérségi fegyverét Ukrajnának adományozza - közölte Mette Frederiksen dán miniszterelnök szombaton a 60. müncheni biztonsági konferencián, rámutatva, hogy más európai országok is tartanak olyan lőszert, amelyre nincs közvetlen szükségük.

"Ha megkérdezik az ukránokat, most kérnek tőlünk lőszert, tüzérséget" - mondta. "Dán részről úgy döntöttünk, hogy a teljes tüzérségünket nekik adományozzuk".

- "Kérem, ne kérdezzék Ukrajnától, hogy mikor lesz vége a háborúnak. Kérdezzék meg maguktól: miért képes Putyin még mindig folytatni?" - fejtegette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor szombaton a müncheni biztonsági konferencia küldötteihez szólt. Zelenszkij megosztotta a beszédről készült videót az interneten, és azt is írta: "Visszakaphatjuk a földünket. Putyin pedig veszíthet".

- Vang Ji kínai külügyminiszter közölte ukrán kollégájával, hogy Peking nem ad el halálos fegyvereket Oroszországnak - áll a kínai külügyminisztérium vasárnapi közleményében. 

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy kínai kollégájával megvitatta a béke kilátásait. Mint mondta, "egyetértettek abban, hogy minden szinten fenn kell tartani az ukrán-kínai kapcsolatokat, és folytatni kell a párbeszédet".