Brit vadászgépek érkeztek Romániába

Hírek2021. ápr. 22.MTI

A brit légierő négy vadászgépe érkezett négy hónapos járőrszolgálatra Romániába, a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszpontra - tudatta a román védelmi minisztérium.

A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgépei és az ezeket kiszolgáló mintegy kétszáz katona a román légierő vadászgépeivel, illetve katonáival közösen NATO-parancsnokság alatt végeznek megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.

Ez a RAF harmadik küldetése a Mihail Kogalniceanu támaszponton a 2017-ben és 2018-ban lebonyolított misszió után.

A 2017 óta közösen végzett - a kiküldetést megelőző évben beütemezett - légtérvédelmi járőrszolgálat a reagáló- és elrettentőképesség növelését, a román és s szövetséges légierők együttműködésének erősítését szolgálja - olvasható a bukaresti védelmi tárca közleményében.

Romániában a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta egymást érik a nemzetközi hadgyakorlatok, amelyek a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételével a szövetség délkeleti szárnyának megerősítését, az Oroszországtól tartó tagállamok megnyugtatását szolgálják.