Megnyugtató hírek jöttek a kismamák Covid-oltásáról

Egészség2021. ápr. 22.H. É.

Biztonságosnak bizonyultak a koronavírus elleni védőoltások a várandósoknál, egy friss amerikai vizsgálat szerint nem érkeztek jelentések speciális mellékhatásokról, és az anyáknál, illetve a magzatoknál sem tapasztaltak több kedvezőtlen eseményt, mint egyébként.

A New England Journal of Medicine  című szaklapban publikált tanulmány szerzői három Covid-19 oltásbiztonsági felügyeleti rendszer adatait vizsgálták meg, hogy képet kapjanak arról, van-e bármiféle kedvezőtlen hatása a koronavírus-vakcináknak terhesség alatt vagy közvetlenül azt megelőzően.

Összességében 35 691 kismama adatait vizsgálták meg, akik egy vagy két adag Pfizer/BioNTech vagy Moderna mRNS vakcinát kaptak a terhesség alatt  tavaly december 14. és ez év február 28. között. Az érintettek túlnyomó többsége (86-87 százaléka) a terhesség alatt kapta az oltást.

A kismamáknál jellemzően ugyanazok az enyhe mellékhatások jelentkeztek az oltás után, mint a többieknél: fájdalom az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás és izomfájdalom, amelyek erősebbek voltak a második dózis után. Az oltott várandósok csupán 1 százaléka számolt be lázról az első és 8 százalékuk a második dózist követően. A kismamáknál emellett az átlagosnál gyakoribb volt a második adag után a hányinger és hányás.

A három adatbázis közül a terhességi nyilvántartásban 3958 oltott szerepelt. Mintegy 13 százalékuknál fordult elő spontán vetélés, döntően a 13. terhességi hét előtt és körülbelül 1 százalékuknál végeztek abortuszt, illetve volt méhen kívüli terhesség

A már megszületett 724 csecsemő 9,4 százaléka jött idő előtt a világra, de egyetlen halálesetet sem jelentettek az oltottaknál. Fejlődési rendellenességgel 16 csecsemő született, de egyikük édesanyja sem az első trimeszterben vagy a terhességet megelőzően kapta az oltást.

Az oltásokkal kapcsolatos nemkívánatos események jelentési rendszeréből 221 kismama adatait elemezték. Náluk a terhességgel összefüggő leggyakoribb nemkívánatos esemény a spontán abortusz volt (46 eset, 37 az első trimeszterből), valamint a halvaszületés, a burok idő előtti repedése és a hüvelyi vérzés (mindegyikből három jelentés). Veleszületett rendellenességekről nem számoltak be.

A nyilvántartások alapján a kutatók megállapították: nincsenek arra utaló jelek, hogy a kismamákra vagy magzataikra veszélyes lenne a harmadik trimeszterben beadott koronavírus-oltás.  

Ellenkezőleg:

nem csak az anyákat, de a magzatukat is védheti az vakcina: a feltárt koronavírus-antitestek méhlepények keresztüli transzferjét mutatták ki a harmadik trimeszterben beadott oltás után. Az így kialakuló védettségi szintről azonban egyelőre nincs adat.