Csak a beoltottak használhatják a tömegközlekedést Olaszországban

Hírek2021. nov. 24.MTI, Növekedés.hu

A munkavállalást már eddig is oltáshoz kötötték Olaszországban, de mostantól a tömegközlekedést is csak oltási igazolással lehet használni. Az országban az átoltottság magas, közel 80 százalékos. Egyes szektorokban a harmadik oltást is kötelezővé tették.

Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermek öltőzőibe - jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este. 

A szigorítás országosan egyelőre december 6-tól január 15-ig lesz érvényben. Lezárások helyett a római kormány azokkal szemben lép fel, akik eddig egyetlen adag oltást sem vettek fel.

Becslések szerint több mint hétmillió, 12 év feletti olaszról van szó.

Mario Draghi hangoztatta, hogy az olasz járványmutatók "lassan, de fokozatosan rosszabbodnak". Olaszországban az uniós országok közül az egyik legmagasabb, 78 százalékos az átoltottság.

A John Hopkins Egyetem adataiból látszik, hogy Olaszországban (zöld színnel jelölve) az uniós átlagnál is sokkal alacsonyabb az új fertőződések és a Coviddal összefüggő halálozások száma.

Bizonyos szolgáltatások igénybe vételéhez - a korábbi gyakorlattal ellentétben - az oltást nem lehet tovább negatív teszttel kiváltani: kötelezőnek számít a legalább egy adag vakcina felvételét bizonyító védettségi igazolás, melynek érvényessége egy évről kilenc hónapra csökkent.

Olaszországban a beoltottak aránya 78 százalékos, 73 százalék pedig mindkét oltást felvette.

Kötelezővé tették az emlékeztető oltást a rendfenntartók és az oktatásban dolgozók számára.

Olaszországban az utóbbi hetekben több demonstrációt is tartottak a szigorítások miatt, mert a munkavállalást is oltottsághoz kötötték.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter korábbi kijelentése szerint az újabb tetőzést a karácsonyi időszakra várják. Ha szükség lesz rá, a kormány kész az ünnepekre vonatkozó óvintézkedéseket bevezetni a vásárlóutcákba belépők számának korlátozásától kezdve egészen az ünnepi asztalnál helyet foglalók számának meghatározásáig, ahogyan tavaly is történt.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a lezárást az oltások felgyorsításával lehet elkerülni.

Sajtóinformációk szerint a tervek között szerepel a jelenleg egy évig érvényes védettségi igazolás hatályának csökkentése, s ez az oltások harmadik adagja beadásának előre hozatalát jelenti.