Csehország: tíz év alatt megduplázódott a vendégmunkások száma

Hírek2020. jan. 26.Növekedés.hu

A cseh gazdaság is egyre inkább függ a külföldi munkaerőtől: a statisztikai hivatal adatai szerint a külföldi munkavállalók a csehországi munkaerő 13 százalékát tették ki tavaly. 2010-ben ez a mutató még csak 6 százalék volt.

Az utóbbi években tapasztalt rekord alacsony munkanélküliség arra késztette a vállalatokat, hogy egyre több külföldit alkalmazzanak, egyszersmind nyomást gyakoroljanak a kormányra, hogy növelje az Európai Unión kívüli országokból érkező munkavállalókra vonatkozó kvótát.

Ennek eredményeként a kormány tavaly novemberben a korábbi kétszeresére, 40 ezerre emelte az ukránok munkavállalói engedélyét.

Tradicionálisan többnyire Ukrajnából, Szlovákiából és Vietnámból mennek dolgozni Csehországba, de az utóbbi időben sokan érkeztek Oroszországból, Lengyelországból, Bulgáriából és Romániából.

Hivatalos adatok szerint 646 ezer külföldi munkavállaló van Csehországban. Ebből 290 ezernek van állandó, 275 ezernek ideiglenes letelepedési engedélye, a többi menedékjogot kapott, illetve folyamatban van kérelmének elbírálása.

Ezen felül több tízezerre tehető a feketén dolgozó külföldiek száma.