Az egy főre jutó cseh GDP már magasabb, mint a spanyol

Hírek2019. okt. 17.Növekedés.hu

A Cseh Köztársaság jelenleg az OECD legutóbbi adatai szerint a vásárlóerő paritáson számított bruttó nemzeti össztermék (GDP) tekintetében megelőzi Spanyolországot és a Szervezet 36 tagállama közül a 27. helyen áll, olvasható a radio.cz hírportálon.

A Cseh Köztársaság egy főre jutó GDP-je az OECD jelenlegi becslése szerint 39 741 dollár, kevéssel több, mint Spanyolországé, amelynek hasonló adata 39 711 dollár. 

Ez az első alkalom, amikor a Cseh Köztársaság a nagyobb ibériai ország elé került, miután Portugáliát már 2005-ben megelőzte. 

Lukáš Kovanda, a cseh beruházási kötvényekkel foglalkozó Czech Fund egyik elemzője szerint a Cseh Köztársaság már hosszú ideje közelíti Európa fejlettebb országait, különösen a dél-európaiakat, amelyeket a 2008-as pénzügyi világválság komolyan megrázott.

A válság következményei Kelet-Közép Európában jóval szerényebbek voltak, ahol a Cseh Köztársaság egy főre jutó GDP-je azóta is a legmagasabb maradt. 

Az egy főre jutó cseh GDP minden korábbinál jobban megközelíti egy másik dél-európai állam vonatkozó adatát, Olaszországét, amely jelenleg négy helyezéssel előzi meg a Cseh Köztársaságot vásárlóerő paritáson számított 41 837 dolláros értékkel. 

Noha az emelkedő tendencia kézzel fogható, tudni kell azt is, hogy a vásárlóerő paritáson számított GDP nem egy tökéletes mutató. Tartalmazza például azt a megtermelt értéket, amely később osztalék formájában elhagyja az országot. A Cseh Köztársaságban számos, belföldön előállított új értéket külföldi tulajdonban álló vállalkozások termelik meg. 

Lukáš Kovanda elmondta azt is, hogy ha az egy főre jutó GDP helyett a bruttó nemzeti jövedelmet (GNI) vették volna figyelembe, amely tartalmazza a külföldről kapott jövedelmeket, de eltekint az országból kiáramlott pénzeszközöktől, a Cseh Köztársaság valószínűleg még Spanyolország mögé szorult volna. 

A Komerční banka elemzője, David Brožka úgy véli: a Cseh Köztársaság helyzetét valószínűleg segítette a cseh korona erősödése. 

Mindezzel együtt a vásárlóerő paritáson számított GDP tekintetében a Cseh Köztársaság még elmarad az EU átlagától, amely 43 561 dollár. A hasonló méretű „nyugati” államok, mint Ausztria vagy Belgium, az OECD adatai szerint messze a Cseh Köztársaság előtt járnak.