Csehországban is csak a külföldi munkaerő segíthet a munkaerőhiányon

Hírek2023. máj. 26.MTI - Kokes János, Prága

A csehországi munkaerőhiány egyetlen tartós megoldása a külföldi munkaerő alkalmazása - állította a CSOB bank által készített országos felmérésben résztvevő csehországi cégek kétharmada.

A felmérést a CSOB bank a Právo című független országos napilap kérésére készítette.

A Právo internetes hírportálján közzétett összegzés és kiértékelés szerint a bank által megkérdezett cégek több mint fele azt szeretné, ha a cseh kormány növelné a bevándorlási kvótákat az európai unión kívüli országokból. Marian Jurecka cseh munkaügyi és népjóléti miniszter a közelmúltban egy prágai konferencián kijelentette, hogy "a cseh cégek fejlődésének legnagyobb korlátja a munkaerőhiány".

A cseh cégek szerint a munkaerőpiacról jelenleg mintegy 300 ezer ember hiányzik, és ezt hazai forrásokból pótolni lehetetlen - mutatott rá Vladimir Dlouhy, a cseh Kereskedelmi Kamara elnöke, volt ipari és kereskedelmi miniszter is.

Marian Jurecka úgy véli, hogy 2030-ra a "biztonságos országokból" Csehországba érkező külföldi vendégmunkások számát a jelenlegi évi 30-40 ezerről mintegy 70 ezerre kellene emelni, hogy a cseh gazdaság fejlődése biztosítva legyen. A minisztérium szerinte lépéseket tesz annak érdekében, hogy felgyorsítsa a külföldi vendégmunkások befogadásának törvényes folyamatát.

A prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatása szerint az idén áprilisban több mint 900 ezer külföldi vendégmunkás dolgozott a 10,7 milliós Csehországban. A legnagyobb számban - 256 052 - ukrán állampolgárok, a második helyen a szlovákok következnek 210 486-tal, míg a harmadik helyet 48 790 személlyel a lengyelek foglalják el.  

Magyar állampolgárként 23 841 személy dolgozott áprilisban Csehországban, ami a külföldi vendégmunkások listájának a hatodik helyét jelenti. A statisztikákból kiderül, hogy a Csehországban dolgozó magyar állampolgárok száma folyamatosan emelkedik.  

A magyarokat "megelőzik" a románok és a bolgárok, akik száma 45 775, illetve 36 471. Mind a Csehországban dolgozó románok, mind a bolgárok száma aránylag gyorsan emelkedik - olvasható a cseh sajtóban.