Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Hírek2023. máj. 26.MTI

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek az elemzői várakozásokkal összhangban 0,4 százalékkal emelkedtek áprilisban az előző havihoz képest a 0,3 százalékos márciusi bővülés után.

A személyes kiadások a várt 0,4 százalék helyett 0,8 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest. Márciusban 0,1 százalékos volt a növekedés havi bázison.

Áprilisban a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a pénzügyi szolgáltatásokra és a biztosításra, valamint az egészségügyre fordított kiadások járultak hozzá. Az árucikkeken belül a gépjárművekre és alkatrészekre fordított kiadások növekedtek a legnagyobb mértékben, élükön az új gépjárművekkel és gyógyszeripari termékekkel.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) 0,4 százalékkal nőtt áprilisban havi összevetésben a márciusi 0,1 százalékos növekedés után. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index 0,4 százalékkal emelkedett havi szinten áprilisban a márciusi 0,3 százalékot követően, felülmúlva a 0,3 százalékos emelkedést váró elemzői előrejelzést.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe áprilisban éves összevetésben 4,4 százalékkal nőtt az előző havi 4,2 százalékos emelkedést követően. A személyes fogyasztási kiadások magárindexe pedig éves összevetésben 4,7 százalékkal nőtt az év negyedik hónapjában az előző havi 4,6 százalék után, az elemzők 4,6 százalékot vártak áprilisra is.

Az amerikai hazai össztermék több mint kétharmadát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.