Csökkenő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Hírek2023. aug. 3.MTI

Az amerikai gazdasági aktivitás csökkenő ütemben nőtt júliusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) közzétett végleges értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 52,0 pontra, 5 havi mélypontra esett júliusban a júniusi 53,2 pontról, az elemzők 52,6 pontot vártak.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Júliusban a feldolgozóipari BMI értéke 49,0 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett a júniusi 46,3 pontról, a júliusi adat felülmúlta a 46,2 pontos piaci várakozásokat.

A szolgáltatóipari BMI 52,3 pontra, 5 havi mélypontra esett júliusban a júniusi 54,4 pontról. A szakértők várakozásának átlagában kevésbé romló adat, 54,0 pont szerepelt.

A júliusi adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasági bővülésének lendülete csökkent. A növekedést továbbra is teljes mértékben a szolgáltatási ágazat vezérli, különösen a nemzetközi ügyfelek költései, hozzájárulva a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesésének ellensúlyozásához - nyilatkozta Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.