Mégis recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság

Hírek2023. ápr. 25.MTI

A várt stagnálás helyett romlott a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója áprilisban.

A Conference Board kedden közölte, hogy a mutató áprilisban 101,3 pontra gyengült a márciusi 104 pontról. Az elemzői várakozások átlagában stagnáló mutató, 104 pont szerepelt áprilisra.

A jelenlegi helyzetindex - ami a fogyasztók jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci viszonyainak megítélése alapján készül - 151,1 pontra emelkedett a márciusi 148,9 pontról, míg a fogyasztók rövid távú jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci kilátásai alapján összeállított várakozások indexe 68,1 pontra esett áprilisban a márciusi 74,0 pontról.

A Conference Board emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 14 hónapból 13-ban - 2022 februárja óta - a várakozási index 80 alatti volt, ami gyakran egy éven belüli recessziót jelez előre.A várakozások romlása miatt gyengült a fogyasztói bizalom, a bizalmi index csökkenése elsősorban az 55 év alatti fogyasztók és az 50 000 dollár feletti bevétellel rendelkező háztartások romló kilátásait tükrözi - mondta a Conference Board gazdasági jelentésekért felelős igazgatója.

Ataman Ozyildirim hozzátette: a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik továbbra is magasak, 6,2 százalékosak.

A felmérés április 3-án kezdődött, azaz mintegy három héttel az Egyesült Államokban történt bankcsőd után, lezárására pedig április 19-én került sor.