Jó hírek érkeztek az amerikai gazdaságról

Hírek2023. máj. 23.MTI

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt májusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 54,5 pontra, 13 havi csúcsra emelkedett májusban az áprilisi 53,4 pontról az elemzők 50,0 pontot vártak.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Májusban a feldolgozóipari BMI értéke 48,5 pontra, 3 havi mélypontra csökkent az áprilisi 50,2 pontról, a májusi adat alulmúlta az 50,0 pontos piaci várakozásokat.

A szolgáltatóipari BMI 55,1 pontra, 13 havi csúcsra emelkedett májusban az áprilisi 53,6 pontról. A szakértők várakozásának átlagában romló adat, 52,6 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva rámutatott: a májusi adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasági bővülésének lendülete tovább erősödött, azonban az egyre növekvő kettősség nyilvánvaló.

Ugyanis miközben a szolgáltató szektor vállalatai a világjárvány utáni keresletbővülést élvezik, különösen az utazás és a szabadidő területén, a feldolgozóiparban a gyártó cégek készletei nőnek az új megrendelések hiányában.

A fogyasztók költései az áruk felől a szolgáltatások irányába mozdultak el.

Ennek megfelelően az inflációs helyzet is változik: míg a pandémia alatt az élénk kereslet és a csökkenő készletek miatt a feldolgozóipar árai emelkedtek, jelenleg a szolgáltató szektorban újjáéledő kereslet hajtja fel az árakat, az új megrendelések beáramlásával nem tudnak megbirkózni a kapacitáshiány miatt.

A szolgáltató szektorban a munkahelyek száma bővül, a cégek igyekeznek kielégíteni a keresletet, ez azonban fokozza a munkaerőpiac feszességét, ami további inflációs nyomást jelenthet - mondta a közgazdász.