Csökkent a beszerzési menedzserindex januárban

Hírek2020. feb. 3.MTI

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 52,5, ami alacsonyabb a decemberi 53,9-es értéknél, és a tizenötödik legmagasabb januári érték 1995 óta - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A januári BMI alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be - írták. Az idei január átlagos hónap volt a korábbi évek adatai alapján. Az 1995 óta mért hosszú távú átlag, és a januári átlag értéke egyaránt 52,6, bár az elmúlt három év januárjaiban ennél magasabbra, 56,6-ra nőtt.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent decemberhez képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már ötvenharmadik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe némileg gyengült, de szintén 50,0 pont felett maradt, jelezve, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig nyolc alkalommal mértek alacsonyabb januári értékeket.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően januárban növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett decemberhez képest, és átlag feletti, a tizenegyedik legmagasabb januári érték.

A januári szállítási átfutási idő rövidebb lett decemberhez képest, de az ütem nagyon enyhe. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb érték.

A vásárolt készletek indexe a szezonális kiigazításnak köszönhetően 50,0 pont fölé került, így a vásárolt készletek harminchetedik alkalommal bővülnek. Az idei januári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb januári.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, azaz továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagától, és a nyolcadik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülés jött, immár negyvenkilencedik hónapja.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legkisebb januári.

A késztermékkészletek szintje januárban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. Ennek ellenére a korábbi januári értékeket nézve átlag alatti, és a tizenegyedik legkisebb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően, azóta négy hónapja tart a bővülés. A másik külpiaci mutató, az exportindex hasonló folyamatot mutat. Az index értéke itt is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva harmadik hónapja jelzi az export mennyiségének bővülését. Az elmúlt öt év 2014 decembere, 2015 júliusa és 2019 októbere kivételével növekedést hozott.

Jelentősebb áremelésről az elektronikai anyagok, gyümölcsök, tejpor és tojás esetében érkezett jelzés. Hiány volt elektronikai speciális eszközökből, kondenzátorokból, passzív elektronikai alkatrészekből és sertéshúsból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, repce és sertéshús esetében számoltak be a válaszadók - olvasható a közleményben.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) 50 feletti érték esetén a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatt a recesszió irányába való elmozdulásra utal.