Decemberben 2,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Hírek2020. feb. 3.MTI

Tavaly decemberben az ipari termelői árak 2,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 4,8, az energiaiparé 0,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az élelmiszeripar termelői árai 7,4 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb emelkedés az előző két havi egyformán 6,6 százalékhoz képest. A járműiparban 4,4 százalékos volt a belföldi termelői árak emelkedése 0,5 százalékponttal szerényebb az előző havinál. A kőolaj-feldolgozás árai félév csökkenés után 6,7 százalékkal megugrottak éves összevetésben, a gyógyszeriparban 1,1 százalékkal csökkentek a termelői árak, ami a legnagyobb az előző három hónapban mért eróziót követően.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön, a fogyasztási cikkek termelői ára 6,9 százalékkal emelkedtek, amiből a tartós fogyasztási cikkek drágulása 3,3 százalékos volt, a beruházási javak termelői ára 5,6 százalékkal nőtt.

Az exportértékesítés árai 1,9 százalékkal nőttek 2018 decemberéhez képest, a feldolgozóipari ágazatok exportárai 2,8 százalékkal emelkedtek. Az euróval szemben 2,45 százalékkal gyengült a forint, a dollárral szemben 4,90 százalékkal.  A járműgyártás exportárai 4,2 százalékkal, az élelmiszeriparé 7,1 százalékkal nőttek. Az alig 4,1 százalékos súlyú energiaiparban - a nemzetközi villamosenergia-piaci árváltozások következtében - 17,2 százalékkal csökkentek az árak - tette hozzá a jelentés.

A múlt év egészének átlagában az ipari termelői árak 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2018-ban.

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok világpiaci árainak alakulása befolyásolta

- közölte a KSH.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,9, ezen belül a feldolgozóipari árak 3,7, az energiaipari árak 3,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszeripar termelői árai éves átlagban 5,7 százalékkal, a járműiparé 3,3 százalékkal haladták meg az előző évieket.

A fogyasztási cikkek termelői ára 5,1 százalékkal, a beruházási javaké 4,8 százalékkal nőtt, az energiatermelő ágazatok 3,5 százalékkal magasabb termelői árat értek el, mint az előző évben.