Korrekcióval indította az idei évet a hazai tőzsde

Pénzügy2020. feb. 3.Növekedés.hu

A kínai eredetű koronavírus terjedése miatt a befektetők minden piacon óvatosak voltak. Egy hónap alatt összességében 46 082 pontról, 43 072 pontig ereszkedett az index. A vezető részvények közül a legnagyobb forgalmú OTP és a MOL együtt korrigáltak a piaccal, míg a Richter Gedeon és a Magyar Telekom emelkedni is tudtak. Az év első havában 252,4 milliárd forint volt az összesített forgalom, ami napi 11,5 milliárd forintos átlagos kereskedési értéknek felelt meg. Ez az aktivitás valamivel erősebb volt a bázisnál, és az összesített értéket tekintve a megelőző hónapot is meghaladta. A brókercégek kereskedési rangsorában ezúttal Wood, Erste, Concorde sorrend alakult ki, a verseny a megszokottnál szorosabb volt - olvasható a BÉT közleményében.

A világgazdaság alapvetően pozitív hangulatban kezdte meg a 2020-as évet, de hamar megjelentek a sötét fellegek. Ahogyan az egész világ, úgy a tőzsdék is Kínára és a koronavírus terjedésére figyeltek. A globális egészségügyi válsághelyzet gazdasági kockázatokkal is jár. Európában továbbra is bizonytalanságot jelent a Brexit. Bár január utolsó napjával az Egyesült Királyág jogilag elhagyta az Európai Uniót, de éppen a gazdaságban, az áruk és szolgáltatások terén megmaradt a bizonytalanság. A remélt amerikai – kínai kereskedelmi megállapodások ugyanakkor segíthetnek némi optimizmust hozni a börzékre.

Magyarországon vegyes hangulatban indult az év. Fontos pozitívum volt, hogy bár a német feldolgozóipar válsága árnyékot vethetett volna a befektetők hangulatára, de Magyarországon a gazdaság továbbra is remek adatokat produkál.

A több, mint 10 éves múltra tekintő építőipari és mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó DM-KER Nyrt. belépett a BÉT Xtend piacára. A cég 2018-ban BÉT50-es cég lett, de tagja a BÉT ELITE Programjának is.

Ami pedig a már a parketten forgó részvényeket illeti, a korrekciót hozó hónapban a BUX 46 082 pontról, 43 072 pontig, 7 százalékkal esett.

Januárban a tavalyi év nagy nyertese, az OTP is lefelé indult, 14 120 forintig korrigált, ami 8,5 százalékos gyengülést jelentett.

A MOL még intenzívebben esett, 2580 forintos árfolyama 12,2 százalékos esésnek felelt meg.

A további két blue chip sokkal jobban szerepelt. A Richter Gedeon (6540 forintos záróár) 1,9 százalékkal, míg a Magyar Telekom (454 forintos záróár) 1,8 százalékkal drágult.

A kisebb forgalmú papírok közül az Akko Invest pozitív árfolyamiránnyal indított, de azért akadtak bőven kétszámjegyű áresések is, az Opus Global 282,4 forintig, míg a 4iG 582 forintig korrigált.

A januári 252,4 milliárd forintos összesített kereskedési érték meghaladta a megelőző hónap 229,8 milliárd forintos forgalmát, ahogy a bázis 231,5 milliárd forintos értékét is. A 11,5 milliárd forintos napi átlagos forgalom nem érte el a 2019. decemberi 13,5 milliárd forintos átlagos értéket, de a bázis 10,5 milliárd forintos napi átlagához képest azért előrelépést jelentett.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versenye januárban szokatlanul szoros volt. A Wood & Company 126,2 milliárd forintos duplikált forgalommal nyert, őt az Erste (118,6 milliárd forint) és a Concorde (104,7 milliárd forint) követte.