Csökkent a "patkányfertőzés" a fővárosban

Hírek2023. márc. 12.MTI

Az "igazolt patkányfertőzések" mintegy 70 százalékkal csökkentek Budapesten az RNBH Konzorcium tevékenységének 2018-as megkezdése óta - közölte a konzorcium vasárnap az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Hygiénia Kft. és a Bogármérnökség Kft. alkotta konzorcium közbeszerzésen kapott tevékenysége március 10-én lezárult. A konzorcium 2021-ben nyílt közbeszerzési eljáráson kapott újabb két évre megbízást a patkányirtási feladatokra, az idén azonban a korábbi vállalkozó vezette konzorcium ajánlatát nyilvánították nyertessé - írták.

Az RNBH Konzorcium a közleményben hangsúlyozta, folyamatosan azon dolgoztak, hogy a 2012. óta romló fővárosi patkányfertőzöttségi szintet megállítsák, visszafordítsák.

"Jól látható a folyamatos javulás a tevékenységre kiírt közbeszerzési pályázatok adatai alapján, míg 2020-ban még éves szinten 11 000, 2022-ben már csak 8600 lakossági bejelentéssel kalkuláltak, míg az azóta regisztrált tényadat ennél is jóval alacsonyabb, alig haladja meg a 6000-et, azaz havi átlagban 500 helyszínre vonatkozó bejelentéssel kell számolni, ez öt évvel ezelőtt 1000-1500 között mozgott" - írták a közleményben. Kiemelték, hogy "elfogadható, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően alacsony fertőzöttségi szinten" adják át a tevékenységet.