A patkányok után most a szúnyogok lepték el Budapestet

Interjú2020. júl. 5.D.J.

Mivel kiestek az éttermi munkák, a kártevőírtással foglalkozó cégeket a koronavírus-járvány egészen érzékenyen érintette - mondta el a növekedés.hu-nak Domoszlai Dávid, az eurokartevoirtas.hu-t üzemeltető House Special Kft. vezetője.

Az utóbbi hónapokban mintha elárasztották volna a fővárost a szúnyogok. Ez kapcsolatban állhat azzal, hogy a légi szúnyoggyérítéseknél használt kémiai vegyszert az idén betiltották az Unióban?

Az, hogy a heves esőzéseket mostanában rendre 30 fokos kánikula követi alaposan beindítja a szúnyogok biológiáját. A mostani időjárás kifejezetten nekik kedvez. Ráadásul, amikor sok a csapadék és nagy a szél, akkor az irtásokat is nehezebb elvégezni. Valószínűleg az se segít, hogy a légi szúnyoggyérítéseknél használt kémiai vegyszert betiltották. Hisz a többi eljárás, ha gyorsaságról van szó kevésbé hatékony.

A mostani helyzettel főleg a kisebb rovarirtó cégek jártak jól, mint amilyenek mi is vagyunk.

Szúnyogirtás kapcsán most láthatóan több a megkeresés.

Még tavaly is hír volt, hogy Budapesten valóságos patkány-invázió van. Azóta javult a helyzet?

Valóban ez a sajátos helyzet azért állt elő, mert a fővárosban a patkányirtási feladatokat a Bábolna Bio-tól átvette az RNBH Konzorcium. Az átállás pedig nem volt teljesen zökkenőmentes, ezért látványosan megugrott Budapesten a patkány populáció. A saját tapasztalataink alapján most már nem láttunk ilyen kiugrást. Úgy tűnik normalizálódott a helyzet.

Általában egy kártevő irtásnál a kiszállás mennyibe szokott kerülni?

A csótányirtás olyan 8-9 ezer forintnál kezdődik, az ágypoloska pedig 15 ezernél. Rendszerint 10-30 ezerbe kerül egy kiszállás, de több tízezerbe csak a nagyobb munkák szoktak kerülni.

A kiadási oldalon az egyik legnagyobb összeget persze a vegyszerek viszik el. Fél liter olyan 20-50 ezer forintba kerül. A kiválasztásuknál pedig nem árt a szakértelem, mert vannak olyan szerek a piacon, amelyek egyáltalán nem hatásosak.

Mi az amire érdemes figyelni, ha elakarjuk kerülni a kártevőket?

A megelőzés egyik legjobb fegyvere, ha figyelünk a tisztaságra és a higiéniára. Persze ez önmagában nem mindig elég. Ágyi poloskákat például könnyen behozhatja egy vendég vagy passzívan mi magunk is behordhatjuk. Mivel a szúnyogcsípéshez nagyon hasonló nyomot hagynak, ezért nehéz kiszúrni őket. Pár éve még az is probléma volt, hogy a bőrgyógyászok nem ismerték fel a poloska csípéseket, ugyanis rendre azt hitték, hogy csak egyszerű kiütésekről van szó.

Mire kiderült, hogy kártevők okozzák a gondot, addigra a poloskák alaposan elszaporodtak.

Ami az egereket és a patkányokat illeti: sokszor probléma, hogy az emberek a csirke vagy a kutyatápot bontott dobozban tárolják. A házi állatoknak tartott eledel pedig odaszoktatja a rágcsálókat.

A koronavírust hogyan élte meg az ágazat?

Rosszul. Az éttermekben például évente kétszer kötelező megelőző rovar- és rágcsálóirtást végezni. Ezeket a vendéglők általában tavaszra és őszre időzítik. Most tavasszal viszont az éttermi munkák szinte teljesen kiestek. A járvány miatt komoly visszaesést éltünk meg, de az utóbbi hetekben már elindult némi javulás.