Csökkent az infláció az euróövezetben - túl lehet a tetőzésen

Hírek2023. jan. 6.Növekedés.hu

A vártnál nagyobb mértékben csökkent decemberben az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

Az Eurostat előzetes adatai szerint decemberben 9,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a novemberi 10,1 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. Az elemzői várakozások átlagában 9,7 százalék szerepelt decemberre. 

Az euróövezetben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben novemberhez képest, mikor kisebb, 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel. 

Az éves árindex emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az energiaárak járultak hozzá decemberben. Éves bázison 25,7 százalékkal nőttek az energiaárak decemberben, ami azonban lassulás a novemberi 34,9 százalékhoz képest.

Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára 13,8 százalékkal nőtt decemberben, nagyobb ütemben a novemberi 13,6 százaléknál. A nem energiaipari cikkek 6,4 százalékkal drágultak a novemberi 6,1 százalék után. A szolgáltatások ára decemberben 4,4 százalékkal nőtt a novemberi 4,2 százalék után.

Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermék nélkül az éves maginfláció 5,2 százalékra nőtt decemberben a novemberi 5 százalékról, havi szinten a maginfláció 0,6 százalék volt, miután novemberben nem változtak az árak.