Decemberben lassult az infláció Németországban

Hírek2023. jan. 3.MTI

Németországban decemberben lassult és az elemzői várakozások alatt alakult az infláció éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint.

A Destatis kedden közölte, hogy a fogyasztói árak emelkedése éves összevetésben 8,6 százalékra mérséklődött az év utolsó hónapjára a novemberi 10,0 százalékról. Elemzők 9,1 százalékos éves inflációval számoltak decemberre.

Az élelmiszerek áremelkedése a novemberi 21,1 százalékról decemberben 20,7 százalékra, az energiáé pedig 38,7 százalékról 24,4 százalékra mérséklődött.

A szolgáltatások árindexe 3,6 százalékról 3,9 százalékra nőtt éves viszonylatban.

Havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben, míg novemberben 0,5 százalékos volt a havi visszaesés; elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak decemberre.

Az éves átlagos fogyasztói áremelkedés tavaly 7,9 százalék volt a statisztikai hivatal előzetes adatai szerint.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten 1,2 százalékos csökkenést mutatott, míg novemberben nem változtak az árak az előző hónaphoz képest . Éves összevetésben az emelkedés 9,6 százalékos volt az előző havi 11,3 százalék után.