CSOKOLÁDÉMOGULOK KÍMÉLETLEN HARCA

Hírek2018. aug 13.Növekedés.hu

Európa legnagyobb csokoládégyárai hajba kaptak a Kit Kat formáján. Az eredetileg Rowntree-nek nevezett, a négy ujj alakját idéző csokoládét, a Kit Kat-ot 1935 óta gyártják. Alig két évvel később került piacra egy nagyon hasonló norvég csokoládés szelet, a Kvikk Lunsj („gyors falatok”). A norvégok azóta is nemzeti büszkeséggel tekintenek az édességre, amely régóta az egészséges skandináv hegyi túrák résztvevőinek alapvető tápláléka. A két roppanós csokoládés szelet 65 éven keresztül békésen létezett egymás mellett – míg a Nestlé támadásba nem lendült. Az óriás-vállalat kizárólagos márka-jogot kért a Kit Kat európai forgalmazására. A harc  már több, mint egy évtizede folyik.  Magával a Kit Kat logót viselő szelettel nem volt gond, a Nestlé azonban az édesség alakjára is védettséget kért, ahogyan a jogi tanácsadó megfogalmazta, „a négy trapéz-alakú, téglalap-formát viselő szeletre”. Négy év huzavonát követően az Európai Védjegy Csoport a Nestlé védett márkájaként befogadta a Kit Kat formáját. A Kvikk Lunsj gyártója, a Mondelez, amely birtokolja az olyan márkákat, mint a Cadbury, a Milka, az Oreo és a Toblerone, megtámadták a döntést. Az ügy 2007-ben bíróság elé került. A Mondelez szerint hiba lenne azt megállapítani, hogy a Kit Kat mindenütt, így az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is „megkülönböztető jellegűnek minősíthető”.  A bíróság 2016-ban előírta: a Nestlének bizonyítania kell, hogy a Kit Kat minden EU-tagállamban ismert termék. Belgium, Írország, Görögország és Portugália esetében nem sikerült bizonyítékot felsorakoztatni. A Nestlé a legmagasabb európai jogi fórumhoz, az Európai Bírósághoz fellebbezett. Az Európai Bíróság a napokban elutasította a Nestlé fellebbezését. Az télet szerint a korábbi bíróság helyesen járt el, amikor felülbírálta az Európai Védjegy Csoport állásfoglalását. Nem elegendő azt bizonyítani, hogy a termék „az EU jelentős részében” ismert és elismert, a védettséghez minderre az egységes piac egészében szükség lenne. Az ítélet véget vet a csokoládés sütemény védett európai státuszának. Megkönnyebbülést jelent az azonos alakú édességek gyártói számára és lehetőséget teremt arra, hogy a szupermarketek hasonló formájú, saját márkájú édességeket is forgalmazhassanak. A küzdelem mindkét fél számára igen költségesnek bizonyult és könnyen lehet, hogy még mindig nincs vége. 

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.