Nem engedi a német gyógyszercég, hogy termékeivel végrehajtsák a halálbüntetést

Hírek2018. aug 13.Növekedés.hu

A Fresenius Kabi német gyógyszergyár pert indított az amerikai Nebraska állam ellen. Azt állítja, hogy az állam jogellenesen szerezte meg azt az általa kifejlesztett két szert, amelyet egy halálra ítélt gyilkos, Carey Dean Moore kivégzéséhez kíván felhasználni. Carey Dean Moore-t 1979-ben ítélték halálra két taxis meggyilkolásáért. Nem kért kegyelmet, de lehet, hogy a pernek köszönhetően időt nyer. Ha mégsem, 21 év elteltét követően ez lesz az első kivégzés Nebraskában és a legelső, amelyet halálos injekció beadásával hajtanak végre.  Az amerikai állam négy hatóanyagot tervez felhasználni: a Diazempam altatót, a fentanyl-citrát nagy erejű fájdalom-csillapító kábítószert, az izom-lazító ciszatrakuriumot és a szívet leállító kálim-kloridot. A Fresenius Kabi úgy tudja, hogy az utóbbi két szer tőle származik és arra kérte a szövetségi bíróságot, hogy vagy átmenetileg, vagy tartósan a két gyógyszer alkalmazását tiltsa meg. „A Fresenius Kabi nem kíván állást foglalni a halálbüntetés kérdésében, de ellenzi, hogy termékeit ilyen célra használják fel és ezért nem ad el bizonyos szereket büntetés-végrehajtási intézményeknek” fogalmazott polgári bírósági beadványában a gyógyszergyártó. „Ezek a szereket, ha valóban a Fresenius Kabi állította elő azokat, a büntetés-végrehajtási intézet kizárólag csak a gyógyszergyár forgalmazási szerződéseinek megsértésével, tehát jogellenes, meg nem engedett módon szerezhette be.” A gyógyszergyártó úgy véli, hogy miután a halálbüntetést az európai közvélemény többsége elítéli, termékeinek e célú alkalmazása esetén üzleti hírneve „súlyosan sérülhet”.  Nebraska állam szűkszavú tájékoztatást adott az ügyről, a szerek forrását pedig nem árulta el. Viselkedése tükrözi az amerikai államok általános bizonytalanságát a halálbüntetések méreg-injekcióval történő végrehajtásával kapcsolatban.   Az elmúlt évek során egyre nehezebbé vált a méreg-anyagok beszerzése, mivel a gyógyszergyárak - érzékelve közvélemény ellenérzéseit és vonakodását, esetenként egyértelműen ellenséges megnyilvánulásait – ilyen termékeiket nem kívánják eladni a büntetés-végrehajtó intézmények számára. "Nebraska jogszerűen vásárolta halált okozó méreg-injekcióinak hatóanyagait, eleget téve az állam halálbüntetések végrehajtására irányuló kötelezettségének” szögezte le rövid közleményében az állam főügyészi hivatala. Az elmúlt hónapban az Alvogen gyógyszergyár hasonló kezdeményezése miatt Nevada államban átmenetileg elhalasztottak egy tervezett kivégzést.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.