Csúcsszintű vita Németországban a Huawei kezeléséről

Hírek2019. nov. 25.Növekedés.hu

Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) vezetői szembeszállhatnak a német kancellárral - olvasható a dw.com hírportálon. Támogatják azt a javaslatot, amely beleszólást adna a Parlamentnek a kormány Huawei vonatkozásában követett politikájába.

Jelenleg több német kormányhivatalt is megbénít az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatos a vita. A kérdés az, hogy a kínai telekom óriás bekapcsolódhat-e annak a rendszernek a németországi létrehozásába, amely a gazdasági versenyképesség szempontjából kiemelkedő fontosságú. 

Angela Merkel azt az álláspontot képviseli, hogy egyetlen olyan pályázót sem szabad kizárni, amely teljesíti a két német internetes hatóság, az Információbiztonsági Szövetségi Hivatal (BSI) és a Szövetségi Hálózati Ügynökség (BNetzA) biztonsági előírásainak különleges katalógusát. 

A Huawei részvételét annak ellenzői veszélyesnek tartják. Attól tartanak, hogy a vállalat „hátsó információs kapukat” építene a rendszerbe, amelyek révén a kínai állam betekintést nyerhetne Németország kommunikációs folyamataiba. 

Robert Röttgen korábbi miniszter, Bundestag Külügyi Bizottságának a vezetője kijelentette:

nem szabad megengedni, hogy Kína bármilyen befolyást szerezzen az 5G hálózat kialakításába.

A politikus azt javasolta, hogy Németország ragadja meg az alkalmat és támogassa az európai technológiai innovációs folyamatot. Elmondta: megérti, hogy komoly érdekek fűződnek a jó kapcsolatok fenntartásához Kínával, de

a nemzetbiztonság ennél is fontosabb kérdés. 

A CDU néhány parlamenti képviselője eredetileg azt kezdeményezte, hogy a Huaweit zárják ki az új 5G hálózat kiépítéséből. Bár ezt egy módosítás kapcsán visszavonták, a javaslattevők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány „gyorsan” nyújtson be az ügyben egy törvényjavaslatot.

A Bild napilap információi szerint a módosított indítvány, amelyről a CDU jelenleg zajló lipcsei konferenciáján szavaznak majd, bírja számos CDU-képviselő támogatását. Közöttük vannak Robert Rötgen mellett a Párt főtitkára, Paul Ziemiak is.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Angela Merkel pártvezér utódja, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter is támogatja a kezdeményezést. A miniszter azt mondta az RTL televízió munkatársának, hogy az új javaslat megfelelő kompromisszumot tartalmaz. 

Meg fogunk határozni egy biztonsági szabályrendszert és ellenőrizni fogjuk, azt tiszteletben tartják-e. Azt hiszem, egy jó, biztonságos alap a különböző álláspontok összebékítésére

mondta.

A konferencia egyik résztvevője tagadta, hogy a párt szembeszállt volna a kancellárral.

Támogatni fogjuk Angela Merkel irányvonalát, de nyilvánvalóan vannak eltérő vélemények és csoportok a párton belül

– mondta Jennifer Gross.

A kancellárt azonban valószínűleg bosszantja, hogy a Bundestag-ot be kell vonnia a döntési folyamatba. Ez tovább bonyolítja az egyébként is körülményes kormányzati eljárásokat, amelyeket az 5G rendszer bevezetése során annak technikai részleteiről le kell folytatni. 

A Vodafone Germany, az ország legnagyobb internet- és telefonszolgáltatója szerint a Huawei technológiája meghatározó fontosságú Európa 5G infrastruktúrája számára és már széles körben alkalmazzák is.

A teljes európai telekommunikációs ágazat számára nehézségeket okozna, ha a Huawei berendezéseit a továbbiakban nem lehetne alkalmazni

– fogalmaz a vállalat közleménye. Egy németországi tilalom azzal járna, hogy az 5G kiépítése jelentősen drágább lenne és – különösen a vidéki térségekben – késedelmet szenvedne.

A Vodafone több mint 10 éve alkalmaz németországi létesítményeiben Huawei termékeket, közöttük 2G, 3G és 4G Huawei-antennákat. Az idén nyáron 60 „kiemelt térségben” felszerelt 5G antennák felét is a kínai vállalat szállította. 

Vállalatunk folyamatosan végez ellenőrzéseket, amelyek kiterjednek a Huawei hálózat elemeire is. Sem e vizsgálatok, sem a Nagy-Britanniában folytatott biztonsági tesztek soha sem találtak bizonyítékot arra, hogy a Huawei-hálózatokon visszaélésekre kerülne sor

– olvasható a Vodafone közleményében.