Novemberben 2,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Hírek2020. jan. 6.MTI

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Az exportértékesítés árai 1,9 százalékkal, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,8 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. Az ipari termelői árak így összességében 2,1 százalékkal haladták meg a 2018 novemberieket - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását a nyers- és alapanyagok világpiaci árváltozása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta - tették hozzá.

A belföldi értékesítésben az energiaipar termelői árai 0,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A feldolgozóipar 3,4 százalékos átlagos termelői áremelkedésén belül a járműgyártás árai 4,9 százalékkal, a számítástechnikai termelőké 3,7 százalékkal, az élelmiszeripari gyártók árai 6,6 százalékkal emelkedtek.

Rendeltetésüket tekintve a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 3,2 százalékkal, a nem tartósaké 6,4 százalékkal nőtt, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 6,3 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése tavaly novemberben.

A járműgyártás forintban számolt exportárai 3,4 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 1,6 százalékkal emelkedtek, míg az élelmiszeripari termelők 7,4 százalékos áremelést tudtak érvényesíteni az egy évvel korábbiakhoz mérve.

Novemberben a forint árfolyama az euróval szemben 3,59 százalékkal (11,56 forinttal), a dollárral szemben 6,47 százalékkal (18,37 forinttal) gyengült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.