Decemberben lassult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenése

Hírek2023. jan. 2.MTI

Decemberben a korábbinál lassabb mértékben, de tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) decemberben 47,8 pontra javult a novemberi 47,1 pontról, mivel enyhült az inflációs nyomás, és tovább stabilizálódtak az ellátási láncok. Elemzők a novemberivel megegyező decemberi mutatóra számítottak.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már hatodik hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt és tükrözi ezzel a szektor teljesítményének csökkenését. Az októberi 46,4 pont 2020 májusa, a pandémiás időszak mélypontja után a legalacsonyabb volt.

Decemberben a legmagasabb értéket a francia feldolgozóipari BMI érte el, 49,2 pontot, ami 4 hónapos csúcsnak számít. Hollandia mutatója volt a második legmagasabb, 48,6 ponttal, ami 3 havi csúcsnak felel meg. A lista harmadik helyére Olaszország került, decemberi feldolgozóipari BMI-je 5 havi csúcson, 48,5 ponton volt.

A legnagyobb uniós nemzetgazdaság, a német feldolgozóipar teljesítménye nem érte el a 47,8 pontos euróövezeti átlagot, 47,1 pont lett, ami azonban így is három hónapja a legmagasabb lett.