Dél-koreai munkakultúra: 12 fogát vesztette el a stressz miatt az ország elnöke

Hírek2019. ápr. 16.Növekedés.hu

A nagyon kemény dél-koreai munkakultúra az ország jelenlegi elnökének egészségét sem kíméli. Mun Dzsein 12 fogát vesztette már el munkahelyi stressz miatt. Ebből két fogát húzták ki a 2017 óta tartó elnöksége alatt.

A dél-koreaiak híresek arról, hogy nagyon keményen dolgoznak. Az ország államfőjének, Mun Dzseinnek az egészségét sok honfitársáéhoz hasonlóan igencsak megterheli a szigorú munkakultúra. Dél-Korea varsói nagykövete, Mira Sun szerint az államfő 12 fogát veszítette el a megterhelő munkatempó miatt.

A diplomata a Business Insidernek elmondta: Munt akkor ismerte meg közelről, amikor a nagykövet még a korábbi dél-koreai elnök – a 2003 és 2008 között hivatalban lévő – No Muhjon külügyi szóvivőjeként dolgozott.

Mintegy egy évig dolgoztunk együtt az elnöki hivatalban. Mun akkor lett No elnök kabinetfőnöke, amikor én elhagytam az elnöki hivatalt. Amikor elkezdtem dolgozni a Kék Házban (a dél-koreai elnök rezidenciája, hivatala – a szerk.), azt mondták, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan igen megterhelő az itteni munka, és van, aki csak másfél évig bírja

– mesélte a portálnak a varsói nagykövet. Szerinte a jelenlegi elnök fogimplantátumai mutatják, hogy mennyire kemény a munkatempó az elnöki hivatalban. A 2017-ben elnökké választott Mun 10 fogát húzták ki egyszerre, még amikor No elnök stábjában dolgozott. Már államfőként pedig további két fogát vesztette el.

Nekem még minden fogam megvan, a volt kollégáim cukkoltak is azzal, hogy ez azt mutatja, nem dolgozom eleget

– mondta a nagykövet.

A Forbes szerint a dél-koreaiak dolgoznak a legtöbbet a világon a mexikóiak mellett. Átlagosan évi 2113 órát töltenek munkával, szemben az 1779 órás átlagos amerikai adattal.

A Business Insider megkérdezett egy fogorvost, hogy a stressz milyen hatással van a fogak egészségére. A szakértő szerint a stressz közvetlenül nem oka a fogak elvesztésének, de hozzájárulhat ahhoz. Túlzott stressz során az emberek csikorgathatják fogaikat, illetve kevésbé törődhetnek fogaik ápolásával, ami ínybetegségeket válthat ki.