Mekkora lesz a drágulás idén? – Válaszol az MNB igazgatója

Interjú2019. ápr 16.Szabó Anna

A tartós inflációs folyamatokat jelző alapmutatók továbbra is 3 százalék körül járnak, és az egész évre becsült infláció is 3 százalék körül fog alakulni - mondta a Növekedés.hu-nak Balatoni András, a jegybank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője.

Márciusban 3,7 százalék volt az infláció: ez meddig emelkedhet, és miért 3 százalék az MNB inflációs célja?

A Magyar Nemzeti Banknak az elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Mi itt az MNB-ben úgy látjuk, hogy a 3 százalékos infláció az, ami reprezentálja ezt az árstabilitást és ennek az elérése és fenntartása a jegybanknak az elsődleges mandátuma.

Ha megvizsgáljuk, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakult az infláció, akkor az látható, hogy 2018. közepétől 3 százalék körül alakult a fogyasztóiár-index.

Emellett azonban nagyon fontos, hogy az inflációs alapmutatók, amik a tartós tendenciákat jelzik, azok is az elmúlt hónapokban 3 százalékon alakultak,

így összességében azt mondhatjuk, hogy a jegybank elérte a 3 százalékos inflációs célját.

Balatoni András

Előre tekintve is az az üzenetünk, hogy az infláció továbbra is 3 százalék körül fog alakulni, míg a maginfláció egy picit még emelkedik a következő negyedévekben,

azonban 2019 végétől csökkenő pályára áll, így összességében konzisztens lesz a 3 százalékos inflációs céllal.

A gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisunk szerint az idei évben is élénk marad a bővülés üteme: 3,8 százalékos lesz várakozásunk szerint a GDP növekedés, ez 2020-ban 3,2 százalékra lassul, 2021-ben pedig 3 százalékos növekedéssel számolunk.

Mely folyamatok alakítják idén az itthoni növekedést, illetve az inflációt?

A gazdasági folyamatokban egy kettősség bontakozik ki előttünk:

egyrészt a belső tényezők támogatják továbbra is a gazdasági növekedést, illetve az infláció emelkedését. Míg a külső tényezők inkább visszafogják mind a kettőt. A belső tényezők közül nagyon fontos a munkaerőpiac helyzete.

Alacsony a munkanélküliségi ráta, érdemben bővülnek a keresetek, a reálbérek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a háztartásoknak a fogyasztása emelkedjen.

Másrészről a beruházásokat támogatja a hitelállomány növekedése, illetve olyan egyes nagyberuházások, így az állóeszköz-felhalmozás továbbra is dinamikusan bővül a piaci szektorokban.

Az euróövezet növekedési kilátásai azonban romlottak, ami hatással van a kivitelünkre.

A külső konjunktúráról azonban nagyon kedvezőtlen adatokat kaptunk az elmúlt időszakban, az látható, hogy a fő export partnereinknél lassul a gazdaság.

Magyarországon azonban nagyon jelentős volumenben épültek ki az elmúlt időszakban export kapacitások, ezért arra számítunk, hogy a hazai kivitel ezt a lassulást nem nagyon fogja megérezni.

A hazai kivitel még gyorsul is egy picit az előrejelzési horizontunkon, ugyanis ezek a nagyberuházások termővé válnak, elkezdődik bennük a gyártás. Emellett a szolgáltatási-export is hozzá fog tudni járulni majd ahhoz, hogy a kivitelünk az egész előrejelzési horizontunkon dinamikusan bővüljön.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.