Mekkora lesz a drágulás idén? – Válaszol az MNB igazgatója

Interjú2019. ápr. 16.Szabó Anna

A tartós inflációs folyamatokat jelző alapmutatók továbbra is 3 százalék körül járnak, és az egész évre becsült infláció is 3 százalék körül fog alakulni - mondta a Növekedés.hu-nak Balatoni András, a jegybank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője.

Márciusban 3,7 százalék volt az infláció: ez meddig emelkedhet, és miért 3 százalék az MNB inflációs célja?

A Magyar Nemzeti Banknak az elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Mi itt az MNB-ben úgy látjuk, hogy a 3 százalékos infláció az, ami reprezentálja ezt az árstabilitást és ennek az elérése és fenntartása a jegybanknak az elsődleges mandátuma.

Ha megvizsgáljuk, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakult az infláció, akkor az látható, hogy 2018. közepétől 3 százalék körül alakult a fogyasztóiár-index.

Emellett azonban nagyon fontos, hogy az inflációs alapmutatók, amik a tartós tendenciákat jelzik, azok is az elmúlt hónapokban 3 százalékon alakultak,

így összességében azt mondhatjuk, hogy a jegybank elérte a 3 százalékos inflációs célját.

Balatoni András

Előre tekintve is az az üzenetünk, hogy az infláció továbbra is 3 százalék körül fog alakulni, míg a maginfláció egy picit még emelkedik a következő negyedévekben,

azonban 2019 végétől csökkenő pályára áll, így összességében konzisztens lesz a 3 százalékos inflációs céllal.

A gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisunk szerint az idei évben is élénk marad a bővülés üteme: 3,8 százalékos lesz várakozásunk szerint a GDP növekedés, ez 2020-ban 3,2 százalékra lassul, 2021-ben pedig 3 százalékos növekedéssel számolunk.

Mely folyamatok alakítják idén az itthoni növekedést, illetve az inflációt?

A gazdasági folyamatokban egy kettősség bontakozik ki előttünk:

egyrészt a belső tényezők támogatják továbbra is a gazdasági növekedést, illetve az infláció emelkedését. Míg a külső tényezők inkább visszafogják mind a kettőt. A belső tényezők közül nagyon fontos a munkaerőpiac helyzete.

Alacsony a munkanélküliségi ráta, érdemben bővülnek a keresetek, a reálbérek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a háztartásoknak a fogyasztása emelkedjen.

Másrészről a beruházásokat támogatja a hitelállomány növekedése, illetve olyan egyes nagyberuházások, így az állóeszköz-felhalmozás továbbra is dinamikusan bővül a piaci szektorokban.

Az euróövezet növekedési kilátásai azonban romlottak, ami hatással van a kivitelünkre.

A külső konjunktúráról azonban nagyon kedvezőtlen adatokat kaptunk az elmúlt időszakban, az látható, hogy a fő export partnereinknél lassul a gazdaság.

Magyarországon azonban nagyon jelentős volumenben épültek ki az elmúlt időszakban export kapacitások, ezért arra számítunk, hogy a hazai kivitel ezt a lassulást nem nagyon fogja megérezni.

A hazai kivitel még gyorsul is egy picit az előrejelzési horizontunkon, ugyanis ezek a nagyberuházások termővé válnak, elkezdődik bennük a gyártás. Emellett a szolgáltatási-export is hozzá fog tudni járulni majd ahhoz, hogy a kivitelünk az egész előrejelzési horizontunkon dinamikusan bővüljön.

Videók ajánlása vagy bármi