Ilyenek a svájci bankárok – egy antropológus szemével

Elemzések2019. ápr 16.Sz.A.

Egy zürichi antropológus két évig vizsgálta belülről a Swiss Bank pénzügyi elemzői csapatát, és a piaci manipuláció legkifinomultabb eszközeiről írta meg tapasztalatait.

Stefan Leins 2010-ben lehetőséget kapott a Swiss Banktól arra, hogy antropológusként két évig tanulmányozza a svájci pénzintézet pénzügyi elemzői részlegének működését. Ez az egység a Swiss központjában, az 5. emeleten található, fölöttük már csak a kereskedéssel foglalkozó munkatársak vannak, ami azt is jelenti, hogy

a hierarchiában a pénzügyi előrejelzés nagyon magasan helyezkedik el a bankon belül.

Miután több elemzési területet is megismert, Leins arra jutott, hogy

az átlagos pénzügyi elemző 35 év körüli férfi, sötét öltönyt hord, fehér vagy kék inggel és sötét cipővel.

Abban az időszakban, amikor Leins ott kutatott, a Swiss Bank 24 tőzsdei elemzőjéből mindössze kettő volt nő. Pénzügyi elemzővé válni nem egyszerű folyamat. A bankok általában frissen végzett egyetemistákat vesznek fel és többféle módon tesztelik elszántságukat, szakmai felkészültségüket, mielőtt ténylegesen pozíciót ajánlanak nekik.

De nem csak a képzettség és a tudás tesz valakit jó pénzügyi elemzővé, hanem a gyorsaság is, ugyanis

sok esetben fontosabb, hogy egy elemzés hamar elkészüljön, mint az, hogy pontos legyen.

A fundamentális elemzés elmélete azt mondja, hogy a részvények belső értéke és piaci értéke akkor egyezne meg, ha a piacon minden információ mindenki számára egyenlő módon állna rendelkezésre. Ez viszont a gyakorlatban soha nincs így, ezért az elemzőknek különböző szcenáriókat kell felállítaniuk és kiszámítaniuk. Ezek a forgatókönyvek azonban egymástól eltérhetnek, ugyanis

minden elemző olyan módon állítja be a számításait, amilyen vízió szerint ő elképzeli a jövőben felmerülő dolgok sorozatát. 

Az elemzői munka része az információgyűjtés. Ennek forrásai rendkívül sokoldalúak lehetnek: újságok, beszámolók, Bloomberg, tévécsatornák, internet és még sok egyéb. Az információ gyűjtésekor azonban több feltételnek is meg kell felelni, gyorsnak és pontosnak is kell lenni, valamint fontos megtanulni, hogy a különböző információkat mikor, milyen formában és mihez lehet hasznosítani. Az elemzők sokszor olyan információt keresnek, amely véleményük szerint még nem jelent meg az adott részvény árfolyamában.

Vagyis azt feltételezik, hogy hamarabb rendelkeznek az adott információval, minthogy az beépült volna az árba, így meg tudják előzni a piacot.

A pénzügyi elemzők legfontosabb feladata a jelentések készítése. A pénzügyi elemzésben található számok háromféle szerepet töltenek be.

  • Egyrészt tiszta jelzésként is értelmezhetők, amelyek jelentést adnak a jelenről és a jövőről.
  • Másrészt használhatók az elemzők feltevéseinek megerősítésére,
  • harmadrészt kiemelik az elemző szakértői szerepét.

A szerző arra a következtetésre jutott, hogy a piac különböző szereplői, például a bankok vagy a vagyonkezelők hajlamosak azt gondolni, hogy megvannak az eszközeik és lehetőségeik ahhoz, hogy elnavigáljanak a piac bizonytalanságai között. Valójában azonban a pénzügyi elemzők hozzák létre azokat az eszközöket, amelyek segítségével a piac szereplői aktív döntéshozókká válhatnak.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.