Duplájára fognak ugrani a pedagógusbérek

Hírek2024. jan. 18.Növekedés.hu/MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: ennek a ciklusnak a végére egy többlépcsős bérfejlesztési program keretében a pedagógus átlagfizetések a duplájára fognak ugrani. Februártól egy 32,2 százalékos emelés fog életbe lépni.

A neki járó uniós források egy részét Magyarország megkapta. Ezt a fejleményt üdvözölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elmondta: a pénzek egy részéből a pedagógus-fizetések emelését finanszírozzák.

A bérfejlesztés több lépcsőben zajlik. Februárban 32,2 százalékos emelésre fog sor kerülni. A ciklus végére a tanári átlagbérek a duplájára fognak nőni.

Mint elmondta: 6 ezer milliárd forintba kerül a béremelés, ebből 1,77 milliárd eurót biztosit az Európai Bizottság, vagyis úgy 700 milliárd forinttal járulnak hozzá a mostani programhoz.

Azzal lehet számolni, hogy az idén több mint 672 ezer, jövőre több mint 812 ezer, 2026-ban pedig körülbelül 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére. Január 30-ig minden pedagógus meg fogja kapni a megemelt fizetésről szóló határozatot

Hangsúlyozta: a most megkapott uniós pénzek járnak az országnak, nem ajándékba kapjuk őket. Mint elmondta: remélhetőleg a mostani lépések a közoktatás színvonalának az emelkedéséhez is hozzá fognak járulni.

Gulyás Gergely elárulta: márciustól a szakápolói bérek is újabb 20 százalékkal nőnek. Az uniós forrásokból pedig további "jó néhány" milliárd euró még megszerezhető.

A miniszter leszögezte: egyetlen fillérről sem mondanak le.

Mint elhangzott: a tárgyalásokon vannak olyan témák, amelyekben roppant nagy a nézeteltérés az Unióval és ahol a magyar kormány nem kíván engedni: ilyen a migráns-kérdés és a gyermekvédelem.

Gulyás Gergely kitért a nyugdíjak január 1-jétől történő emelésére is, jelezve, abban bíznak, a hatszázalékos növelés lényegesen magasabb lesz, mint az idei infláció. Hangsúlyozta: a tavalyi igen magas infláció mellett is emelkedtek a nyugdíjak, összesen 18,5 százalékkal.

A miniszter beszámolt arról, hogy a rendvédelmi dolgozók bére 79 500 forinttal nőtt átlagosan, a 2022-es átlagos 116 ezer forintos emelést követően. A családtámogatásokról szólva jelezte: a gyed 373 ezer forintra emelkedett,

a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatók esetében 186 ezer forintra, a mesterképzésben tanulóknál 228 200 forintra nőtt.

Hozzátette: a családtámogatási rendszer új szabályai is január 1-jétől léptek hatályba, ezektől azt várják, hogy különösen a kisebb településeken az ingatlanpiacra is jó hatással lesznek.