Ebből gazdagodott meg a világ legfiatalabb dollármilliárdosa

Hírek2017. dec. 6.Növekedés.hu

Több árbevétele volt tavaly, mint az Audi Hungáriának, és a Tesla vezérétől, Elon Musktól is kapott segítséget a 27 éves John Collison, a világ legfiatalabb, saját erejéből meggazdagodott dollármilliárdosa. A Stripe nevű amerikai szoftvercéget a ma már szintén milliárdos testvérével közösen hoztak létre néhány évvel ezelőtt, és ma már százezres ügyfélkörrel büszkélkedhetnek.


A mindössze 27 éves ír fiú kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezik, magabiztos üzleti vezetőként irányítja a céget, de ha valaki szóba hozza, mennyire vagyonos, kínosan feszeng. Testvérével, - aki egyébként a világ harmadik fiatal, önerőből vált milliárdosa - együtt alapították San Franciscóban a nem túl ismert Stripe-ot, amely szoftverekkel foglalkozik. (Ha már a ranglistát nézzük: a szintén 27 éves Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója számít ma a második legfiatalabb milliárdosnak.) Collison 2011-ben alapított Stripe-ja vállalatokat segít abban, hogy szoftverrendszerek segítségével megkönnyítsék az online fizetéseket és a webhelyek működtetését.

Kimaradt a Harvardról

A vállalat világszerte több mint százezer ügyféltől 9,2 milliárd dollár (kb.2400 milliárd forint) bevételt ért el tavaly, ami – összehasonlításképp - meghaladja az Audi Hungária árbevételét. Egy nyugat-írországi kis faluból származó John Collison vagyona körülbelül egy milliárd dollárra tehető a Forbes szerint. A középiskola elvégzése után bátyjával közösen úgy döntöttek, hogy megvalósítják az amerikai álmot, és ott kezdik el az egyetemet, mivel szerintük sem Írország sem az Egyesült Királyság nem rendelkezett becsvágyuknak megfelelő felsőoktatási intézménnyel. A milliárdos egyébként végül a Harvard Egyetemről is kimaradt, mert túl sok idejét vitte el a hobbiból űzött programozás. Bátyjával, Patrick-kal hamar milliomosokká váltak, a legelső üzleti vállalkozásuknak köszönhetően: egy olyan szoftvercéget alapítottak, amely lehetővé tette a kisebb cégek és az önálló kereskedők számára, hogy könnyebben üzleteljenek az eBay weboldalán.

19 évesen már milliomos

Az Auctomatic névre keresztelt vállalkozásukat 5 millió dollárért adták el (ekkor John még csak 19 éves volt!), és figyelmüket az új vállalkozásukra, a Stripe-ra fordították, amelyet közösen vezettek, miközben John a Harvardon tanult, testvére pedig Bostonban járt egyetemre. Végül azonban mindketten abbahagyták az egyetemet, és minden energiájukat a Stripe-nak szentelik. A rengeteg versenytárs ellenére a felhasználóik száma gyorsan emelkedett és olyan üzleti guruktól is kaptak támogatást, mint a Tesla főnök, Elon Musk, vagy a Paypal alapítója, Peter Thiel. A Stripe már 750 alkalmazottat foglalkoztat, köztük 500-at San Franciscóban és 150-et a tengerentúlon.