Egy csaló a bitcoin feltalálójának adta ki magát

Hírek2024. júl. 16.F. T.

A brit hatóságok egy férfi ellen indítottak eljárást, aki hamis dokumentumokkal próbálta igazolni, hogy őt, mint a bitcoin feltalálóját illetik meg az újítónak járó bizonyos jogok.

Egy ausztrál férfi, Craig Wright ügyében a brit legfelső bíróság azt a döntést hozta, hogy átadja az ügyet Amglia és Wales vádhatóságának. A vádhatóság döntést hoz, hogy eljárást indítsanak ellene csalás és okirathamisítás miatt, és kibocsássanak-e elfogatóparancsot, valamit kiadatási kérelmet.

Wright korábban több esetben próbálta hamis dokumentumokkal igazolni, hogy ő nem más, mint Satoshi Nakamoto, aki a bitcoint ténylegesen megalkotta, de sosem fedte fel személyazonosságát, mindössze ezt a nevet hagyta hátra. 

A CNBC szerint Wright Nagy-Britanniában, az USA-ban és Norvégiában egyaránt megpróbálta jogi úton bizonyítani, hogy ő a bitcoin megalkotója, a szabadalmi jog tulajdonosa, és hogy tulajdonában van az eredeti bitcoin szoftver. A bitcoin protokolja decentralizált, nyílt forráskódú hálózat, így senki nem tudja átvenni az uralmat fölötte, természetesen a megalkodó sem.

Az eljárásban nagymennyiségű hamis dokumentumot használt fel, és cselekményét súlyosbítja, hogy a csalást a szabadalmi ügyeket intéző bíróságokon követte el, ezzel egyúttal a bírósági rendszer ellen követett el bűncselekményt.