A magyar művész, akit megihletett a Bitcoin titokzatos szülőatyja

Elemzések2021. nov. 21.Bódy Géza

Anton Molnart megihlette a Bitcoin titokzatos szülőatyja. Első és egyetlen, nem helyettesíthető tokenjét indítja el a világhírű magyar festőművész.

Míg a befektetői közösség Bitcoin-lázban ég, a művészvilágot is inspirálja a kriptopiac, és a legismertebb eszköz elindítója. Amellett, hogy Anton Molnar nemrég a valójában ismeretlen Satoshi Nakamotot vászonra vitte, a művész elindította egyetlen NFT-jét (non fungible token – nem helyettesíthető token), amire a magyar kriptoközösség is licitálhat az OpenSea.io aukciós oldalon.

Az aukció elindulása kapcsán Anton Molnar kifejtette:

A blokklánc technológia napjainkban hódítja meg a kortárs művészetet, így nem csupán pénzügyi-, hanem befektetői forradalmat is generál. Akkor mégis miért csupán a Satoshi portrémról születhet egyedül NFT digitális mű? A válasz egyszerű: ahogy az életem, úgy az alkotásaim is egyediek és megismételhetetlenek, s ez nem lehet másképp a digitális kéznyomom esetében sem!

A „Netuddki!” NFT a fizikai műtől teljesen független utat jár be. Az olajfestményt, a Dlabs szervezésében november 23-án leplezik le Budapesten.

Anton Molnarról: a Párizsban élő magyar képzőművész az egyik legsikeresebb, és legismertebb külföldön élő magyar festő. Művei világszerte keresettek, képeit művészeti alapítványok és híres magángyűjtők (Cindy Crawford, Jacques Chirac) is szívesen vásárolják, illetve nagyvállalatok (Louis Vuitton, Moët & Henessy) megrendelésére is szokott festeni.

A művei Picasso, Andy Warhol, Marc Chagall és Jasper Johns alkotásai között szerepeltek tokiói árveréseken.

Mindenben meglátja a témát és mindenben meglátjuk őt. Műveiben mindig ott van a MOST, személyes alkotó életútja, érdeklődése és saját stílusa. Képein keresztül osztja meg véleményét a világról. Festményeiben a tartalom sokszor áttételesen vagy rejtve keresendő. Csendéletek, portrék és street art alkotások is megtalálhatóak munkásságában, amelyek betekintést nyújtanak Anton Molnár humanista összetett világába. Portréi mögött - saját bevallása szerint - lélekutak állnak, sorsok rajzolódnak ki belőlük.

Az aukció végső nyertese Ethereum kripto valutáért juthat hozzá az egyetlen, Anton Molnar nevéhez fűződő NFT-hez, mely az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb digitális valuta a világon. Legutóbb Quentin Tarantino bocsátott ki NFT-t, mely a Ponyvaregény című film hét, eddig nem ismert filmjelenetét rejti.

Az eredeti mű jelenleg Budapesten található, magántulajdonban. Tervek szerint az eredeti, fizikai Satoshi portré számos világvárosban kiállításra kerül. Hogy hol? Arról mindazok dönthetnek, akik részt vesznek az Anton NFT aukció kapcsán szervezett, blokklánc rendszeren futó játékban. A játék linkje: www.netuddki.com  A „Netuddki” című festményről készült token árverése az alábbi linken érhető el.