Egy cseh vállalkozó etióp csodaszert fedezett fel, amely növeli az életkilátásokat

Hírek2019. ápr. 2.Növekedés.hu

A moringa egy sor betegség gyógyítására alkalmas, egy cseh vállalkozó pedig meglátta ebben az üzletet.

A lóretek-fát, latin nevén a moringa oleifera-t gyakran nevezik „dobverő fának” vagy „varázslatos fának”. Az Indiában, Ázsiában és Afrikában honos növényt évszázadokon keresztül egy sor betegség gyógyítására használták, Európában azonban csak nemrég fedezték fel, mint a gombás, vírusos, depressziós és gyulladásos betegségek hatékony kezelésére alkalmas táplálékkiegészítőt.

A növény kedvező hatásait legutóbb Jaromír Novák fedezte fel etiópiai kiküldetése idején. Elhatározta, hogy a Cseh Fejlesztési Ügynökség segítségével létrehoz egy vállalkozást, amely moringa termékeket szállít a Cseh Köztársaságba - olvasható a radio.cz hírportálon.

„Az Etiópiában élő emberek a moringát táplálékként használják, mint ahogyan mi tesszük például a káposztával vagy a spenóttal. Leszedik a leveleket a fáról és megfőzik. Nagyon sok bennük a tápanyag. Európában a moringa-leveleket szárítva és porrá őrölve élelmiszer-kiegészítőként fogyaszthatjuk, mert tele vannak vitaminokkal, anti-oxidánsokkal és ásványi anyagokkal” - nyilatkozta Jaromír Novak, akivel a cseh rádió riportere készített interjút.

Ha jól tudom, a helyiek malária kezelésére használják. Sikerült igazolni, hogy számos más gyógyító hatóanyaga is van?

Igen, hagyományosan a malária természetes gyógyszereként ismerik. Csökkenti azonban a magas vérnyomást, enyhíti a cukorbetegséget és számos más kedvező hatása is van; évszázadok óta gyógyszerként kezelik. A cseh jogszabályok természetesen nem teszik lehetővé, hogy „gyógyszernek” nevezzük, mert gyógyszerészeti elismerésben nem részesült, de Afrikában és Ázsiában ismerik a hatásait és alkalmazzák is. Gyökereiből például erős teát főznek a malária gyógyítására.

Hogyan keltette fel az érdeklődését a moringa-fa?

Először Etiópiában hallottam róla, amikor néhány, a Cseh Köztársaságban végzett helyi orvossal találkoztam. Megmutatták nekem a moringa-fát és tartottak egy igen érdekes bemutatót arról, hogyan használhatóak a fa különböző részei, milyen sok bennük a vitamin és milyen sok, az egészségre kedvező hatásuk van. Az egyik orvos moringa-port mutatott nekem, amelyből tea készíthető. Meg is kóstoltam. Elmondta, hogy korábban magas vérnyomással és cukorbetegséggel küszködött, de a moringa fogyasztásának köszönhetően jóval kevesebb gyógyszerre van szüksége. Így ismerkedtem meg a moringával. Felkeltette az érdeklődésemet és egy barátommal alaposan megvizsgáltuk. Felkerestünk néhány farmert, akik szárított levelekből moringa port készítettek. Ezt könnyen haza tudtuk hozni és hamarosan élelmiszerkiegészítőként el is kezdtük forgalmazni.

Megmaradtak kapcsolataik az etióp farmerekkel? 

Igen, számos ottani farmerrel együttműködünk. Korábban csak megszárították és megőrölték a leveleket. Mi megvásároltuk számukra a szükséges technológiát, amellyel tablettákat préselhetnek és a magokból olajat is sajtolhatnak.

Hová jutnak el ezek a termékek?

Egyik partnerünk rendelkezik a moringa exportjához szükséges engedélyekkel. Nemcsak a Cseh Köztársaságba, hanem Kanadába, az Egyesült Államokba, Japánba és Hollandiába is szállít moringa-termékeket.

Könnyen sikerült vállalkozást indítani Etiópiában?

 Ami azt illeti, a Cseh Fejlesztési Ügynökség segítsége nélkül rendkívül nehéz lett volna. Még így sem volt könnyű, mert Etiópiában a külföldi befektetésekre szigorú szabályok vonatkoznak. Befektetni kizárólag egy belföldi partnerrel lehetséges, de nagyon végig kell gondolni, a rendkívül magas vállalkozás alapítási költségek hogyan csökkenthetőek. Tehát nem ment egyszerűen, de sikerült.

Hogyan sikerült megnyerni a helyi farmerek bizalmát?

Lehetővé tettük, hogy növeljék a termelést, javítsák a feldolgozás minőségét, a higiéniai feltételeket. A legfontosabb tényező az volt, hogy segítettünk a moringa külföldi értékesítésében, s így hozzájárultunk bevételeik növeléséhez.

Melyek a hosszú távú tervei ?

Bízom abban, hogy a következő öt év során bővíthetjük és stabilizálhatjuk a vállalkozást Etiópiában és kifejleszthetjük saját export-üzletünket nem csak a Cseh Köztársaságba, hanem Németországba, Szlovákiába, Lengyelországba és a Balkánra is. Javítani akarunk a márka ismertségén és növelni az Európai eladásokat.

Etiópiában él és dolgozik?

Fejlesztési projektek szakértőiként dolgozunk Etiópiában. Havonta-kéthavonta utazunk oda két hetes-egy hónapos időszakokra. Ott-létünk során igyekszünk javítani a munkafolyamatokon, új javaslatokat teszünk és tárgyalunk terveinkről a farmerekkel. Ezt a gyakorlatot követjük 2012 óta, a MojeMoringa projekt csak 2014-ben indult.

Ön is fogyasztja a moringát?

Természetesen. Szeretem használni a moringa tablettákat, amelyeket egy olyan cseh partnerrel alkottunk meg itt, a Cseh Köztársaságban, aki a gyógyszeripari termékek szakértője. Arra kértük, hogy a moringa levelek porából olyan tablettákat készítsen, amelyek természetes anyagokat tartalmaznak és a lehető legtisztábbak. Sikerült, a tabletták kitűnőek. Mióta szedem őket, egészségesnek és erősnek érzem magam.

Mire való az olaj? Mikor szedi a tablettákat és mikor fogyasztja az olajat?

Nos, a tablettákat táplálékkiegészítőként kell bevenni. Az olajat sütéshez is lehet használni, de igazán akkor hasznos, ha bőrápolásra, ráncok, zúzódások kezelésére alkalmazzuk.

Ön az elmúlt években hosszú ideig élt Etiópiában. Mit szeret az ottani életben?

Etiópia egy bámulatos ország, csodálatos történelemmel. Az egyetlen afrikai ország, amelyet soha sem gyarmatosítottak. Népe rendkívül büszke, konyhája kitűnő, olyan ételekkel, amelyeket sehol másutt nem találni. Szeretem az ottani, bámulatos embereket és a gyönyörű természet is.