Itt a hivatalos statisztika - alig mozog a magyar

Hírek2019. ápr. 2.Növekedés.hu

Romániában töltenek a legtöbben valamennyi időt szabadidős sportolásra, kondizásra az emberek az Európai Unió országaiban – az Eurostat frissen közölt felmérése szerint. Magyarországon mozognak majdnem a legkevesebben, a sorban csak Portugáliát és Horvátországot előzzük meg.

A 16 év feletti uniós népesség átlagosan 72 százaléka sportol valamennyit munkaidőn túl.  A mellékelt ábra szerint 28 százalékuk egyáltalán nem, míg ugyancsak 28 százalékuk egy átlagos héten öt óránál is többet tölt testedzéssel. 27 százalékuk heti 3 óránál kevesebbet, míg 17 százalékuk ennél többet, de öt óránál kevesebbet „fitnesszel”.

Meglepőnek tűnik fel, hogy a legnagyobb arányban (96 százalék) Romániában űznek szabadidős sportot az emberek, míg az élsportban sokkal sikeresebb és önmagára sportnemzetként tekintő Magyarországon szinte a legkevesebben (50 százalék).

Két olyan ország van mögöttünk, amelyben a népesség valamivel több, mint fele távol tartja magát a sportolástól: a futballsikerekben a világ élvonalához tartozó Portugália és Horvátország (lásd grafikonunkat). Nem meglepő viszont, hogy az élmezőnyben a skandináv országok, valamint a németek és a hollandok szerepelnek.