Egy kisfiú álmát látjuk majd a tűzijátékon

Hírek2022. aug. 26.MTI

Egy kisfiú álmán keresztül a magyar államalapítás utáni történelem nagy pillanatait élhetik át a részvevők a szombati, hagyományos tűzijáték során.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szombaton 21 órától kezdődő, Tűz és fény játéka nevet viselő, az államalapítás és Szent István előtt tisztelgő hagyományos tűzijátéknak monumentális fényfestés, fény- és drónshow is része lesz.

Mint írják, a tűzijáték kerettörténetében egy kisgyermek álma elevenedik meg a Duna felett. A kisfiú a Szent Korona szellemével találkozva repül végig az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein a hódítók korától egészen a 20. századig.

A tájékoztatás szerint az első blokkban az államalapítás utáni történelem eseményei állnak a középpontban, a második rész a Hunyadi-kornak és a nándorfehérvári diadalnak állít emléket, a harmadik szakasz az 1848-as forradalmat és szabadságharcot mutatja be, a negyedik pedig az 1956-os eseményeket emeli ki. A produkció utolsó percei a magyar történelmet, jelenünket és jövőnket állítja párhuzamba.

Az idei tűzijáték és a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tart. A 40 ezer pirotechnikai eszközt könnyen felismerhető, látványos motívumok és alakzatok színesítik, a műsort 600 drónból álló drónshow, fényfestés és fényshow egészíti ki. A hidak és Budapest egyes ikonikus helyszínei külön világítást kapnak, a látványt pedig tovább fokozzák a Duna vizét színező, világító elemek és az égre vetített élő hologramok.

A közlemény szerint a mintegy 35 perces műsorban párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a kilátogatók, amit Besnyő Dániel fényfestőművész motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm, és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték tesz még élvezetesebbé. A zenei aláfestésről Elek Norbert zeneszerző gondoskodik a Budapest Scoring Orchestra közreműködésével.

Az MTÜ közölte, hogy a szombati tűzijáték alkalmából a kedvezményes árú frissítőkről és ételekről ismét a Szent István-nap hivatalos partnerei gondoskodnak. A vendéglátóhelyek 18 és 23 óra között tartanak majd nyitva. A bisztrókat a budai oldalon a Clark Ádám téren, a Batthyány téren, a Döbrentei téren, a pesti oldalon a Március 15. téren, a Vigadó téren, és a Széchenyi felső rakparton, az Olimpia parknál találhatják meg a látogatók

Bővebb információk a programsorozat applikációján és honlapján, a www.szentistvannap.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

A szombati tűzijáték előtt - 19.30 és 20 óra között - a Magyar Honvédség Gripenjei kötelékben repülnek majd a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint.