Egy magyar fejlesztés óriási változásokat hozhat az ingatlanpiacon

Hírek2022. okt. 10.Növekedés.hu

A LÁTTAM magyar fejlesztésű applikáció az ingatlan bemutatás helyszínén biztosítja az ingatlant megtekintő adatainak ellenőrzését és az aláírás digitális hitelesítést a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) alkalmazásának beépítésével.

Sok laikus gondolja azt, hogy az ingatlanközvetítőkre valójában nincs is igazán szükség. A valóság azonban ettől igen csak messze van.

Ha egy ingatlan eladásáról vagy bérbeadásáról van szó, a legtöbb embernek jóformán semmiféle rutinja nincs. Emiatt a megfelelő tudás hiányában az eladók és az érdeklődők  könnyen hibáznak. Egy ingatlanközvetítő egyrészt gondoskodni tud róla, hogy az első lépések megfelelőek legyenek, másrészt gyorsabb értékesítést és megfelelő árat is nagy valószínűséggel tud elérni, hiszen a tapasztalt közvetítőknek saját vevői adatbázisuk is van.

Ingatlan közvetítők nélkül az ingatlanpiac nem tud egészségesen működni. 

Viszont amellett, ahogy napjainkban az ingatlan-közvetítők többsége az ingatlanbemutatást kezeli, elment már a világ. Az ingatlan bemutatása rendszerint egy sor kényelmetlen papírmunkával jár. A megtekintési nyilatkozat nem megfelelő dokumentálása főleg a kisebb irodáknál nem feltétlen ad jogbiztonságot és átláthatóságot.

Az ingatlanirodák működése méretükből adódóan eltér, ezért nekik nehéz egységes digitális megoldást biztosítani. Eleve a digitális dokumentumok hitelesítése nagy kihívást jelent.

Egy új magyar fejlesztésű alkalmazás viszont modernizálná az ügymenetet egy olyan platformmal, amelyet önmagában vagy már meglévő rendszerekhez csatlakoztatva is lehet használni.

„A LÁTTAM nevű megoldás a megtekintési nyilatkozatokat digitálisan kezeli, méghozzá úgy, hogy a megtekintő adatainak ellenőrzését és az aláírás hitelesítését a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) alkalmazásának beépítésével végzi el, ami az egyik legfőbb újításunk.

A közvetítő a bemutatás helyszínén a telefonján a LÁTTAM alkalmazással elküldi a megtekintési nyilatkozatot az érdeklődőnek.

A megtekintők a helyszínen  a LÁTTAM e-mail megnyitását követően az Ügyfélkapun keresztül azonosítják magukat. Ennek a hitelesítési eljárásnak az előnye, hogy Ügyfélkapuval a magyar lakosság többsége, több mint 5 millió fő már most is rendelkezik. 

Mindez azért is fontos, mert a jövőben minden bizonnyal el is várják majd az eladók, hogy a közvetítők  hitelesítsék az ingatlant felkereső érdeklődőket.

A LÁTTAM-mal a közvetítő és az eladó is könnyedén nyomon követheti, hogy ki mikor nézte meg az ingatlant. Az alkalmazás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a felek között a bizalom, a biztonság és az átláthatóság megerősödjön” – mondta el Klement Péter a LÁTTAM alkalmazást fejlesztő cég vezetője.

Araczky Balázs, a LÁTTAM technológiai vezetője elárulta: a platformjuk kis ingatlanirodáknak teljeskörű megoldásként használható az iroda menedzsmentjéhez, míg a nagyobb irodáknál a meglévő rendszerekhez is könnyen kapcsolható ez a dokumentum-hitelesítési folyamat. A fejlesztésbe a kezdetektől a vásárlóikat is bevonták, legyen szó ingatlan szövetségről vagy franchise hálózatról.

Az ügyfélkapus hitelesítés előtt egyébként is nagy jövő áll: a jövőben számos szolgáltató, köztük bankok és biztosítók is széles körben fogják használni

mondta el Klement Péter.