Listára kerültek az energiahatékony lakások, könnyebb átlagfogyasztás alatti otthont találni

Ingatlan2022. okt. 10.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az új rezsiszabályok hatása már érezhető az lakáspiacon, egyre többen keresik az olcsóbb fűtési megoldásokkal rendelkező, takarékosabb lakóingatlanokat. Az átlag alatti fogyasztású lakásokra a kedvezményes rezsidíjak vonatkoznak, a jövőben az ingatlan.com ezeket külön emblémával is megjelöli, így külön kereshetővé válnak a teljes kínálaton belül. Egy-egy lakásnál megadható és kereshető az is, rendelkezik-e napelemes rendszerrel és annak mekkora a teljesítménye. Ugyanígy a szigetelés vastagsága és az energiatanúsítvány alapján is válogathatnak a kínálatban a vevők és a bérlők.

Átalakulást hoznak a lakáspiacra az új rezsiszabályok, amelyek értelmében az átlag alatti fogyasztású ingatlanokra a kedvezményes áram- és gázdíjak vonatkoznak, az átlag felettieknek magasabb összeggel kell számolniuk. A kereslet pedig eltolódott a takarékosabb, olcsóbban fenntartható lakások iránt, emellett a lakásukat eladásra kínálók is fontosnak tartják, hogy bemutathassák, hogy az átlag alatti fogyasztással rendelkezik az adott ingatlan.

Embléma jár az alacsony rezsiért

Ezért az ingatlan.com új fejlesztésének köszönhetően a korábbinál több és konkrétabb paraméterekkel lehet eladásra kínálni a lakóingatlanokat. Így a vevőjelöltek könnyebben megkereshetik az olcsóbban fenntartható ingatlanokat. Láthatóvá válik a számukra az is, hogy mekkora rezsivel számolhatnak.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a következő időszakban az eladók megadhatják, a vevőjelöltek pedig rákereshetnek arra, hogy egy-egy lakóingatlan esetében hány köbméter az átlagos havi gázfogyasztás, valamint hány kilowattórát (kWh) tesz ki az áramfogyasztás.

Segítséget jelent a vevőknek és a bérlőknek az is, hogy külön emblémával megjelölték az átlag alatti fogyasztású, azaz a kedvezményes díjú lakások.

Kereshető a napelem, a szigetelés és az energiabesorolás is

Keresni lehet a napelemekkel felszerelt ingatlanokat is, amelyeknél - ha az eladó megadja a paramétereket - az is látható, mekkora teljesítményű rendszerről van szó.

Az eladók és bérbeadók azt is megadhatják, hogy szigetelt lakóingatlanról van-e szó, ráadásul a szigetelés vastagságát is feltüntethetik a hirdetők. Ezen kívül az energiatanúsítványában szereplő osztályzat alapján is kereshetővé válnak a lakások, házak és nyaralók.

A fejlesztésnek köszönhetően a vevők és a bérlők pontosabb képet kaphatnak az ingatlanok energetikai jellemzőiről és várható rezsiköltségéről a webes felületen és a mobilapplikációban is. Az ingatlan.com szakértői szerint ez jelentősen lerövidítheti egy-egy eladás vagy bérbeadás idejét, ami a lakáspiac lassulása miatt amúgy akár hetekkel is elhúzódhatna.