Egy orosz város retteg az ukrán támadásoktól - robbanások sora rázott meg egy több mint egymilliós települést

Hírek2024. jan. 17.D.J.

Ez történt az ukrán háború 692-dik napján:

- A dél-oroszországi Voronyezs városának tisztviselői "szükségállapotot" hirdettek. Egyes beszámolók szerint az éjszaka folyamán 10-15 robbanást hallottak a helyiek.

A légvédelem az oroszok állítássa szerint ukrán drónokat lőtt le. Két gyermek megsérült. Egy lezuhant drón darabjai egy lakóépületbe hullhattak. Több lakásban megrongálódtak az ablakok.

A több mint 1 millió lakosú város mintegy 250 kilométerre fekszik az ukrán határtól, és katonai légibázisnak ad otthont.

- Legalább 17 ember megsérült egy orosz csapásban, amelyet valószínűleg két Sz-300-as rakétával mértek kedd este az ukrajnai Harkiv városára - közölte Oleg Szinegubov, a régió kormányzója.

Lakóépületek semmisültek meg. A térségben nem voltak katonai célpontok - mondta Ihor Terehov, Harkiv polgármestere.

Korábban az északkelet-ukrajnai Harkiv régió hatóságai a frontvonal közelében lévő több mint két tucat falu lakóit a súlyosbodó orosz támadások miatt evakuálásra szólították fel.

- Emmanuel Macron közölte, hogy februárban Ukrajnába utazik, hogy véglegesítse azt a megállapodást, amelynek keretében Franciaország kifinomultabb fegyvereket szállítana Kijevnek, köztük nagy hatótávolságú cirkálórakétákat.

A francia elnök elmondta, hogy a következő hetekben mintegy 40 Scalp nagy hatótávolságú rakétát és több száz bombát adnak át Ukrajnának.

- Az ukrán határőrségnél közölték, hogy a lengyel tehergépkocsi-vezetők a lengyel-ukrán határon feloldották a blokádot, így a forgalom szabadon haladhat.

A lengyel infrastrukturális miniszter azt mondta, hogy a kamionosok március 1-jéig felfüggesztik tiltakozásukat, miután megállapodást írtak alá a kormánnyal.

- Jaroszlav Zhelezniak parlamenti képviselő szerint az ukrán parlament elfogadta a mozgósítás céljára szolgáló elektronikus nyilvántartás létrehozásáról szóló törvényt.

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a davosi Világgazdasági Fórumon kijelentette, hogy Európának továbbra is támogatnia kell Kijevet. Mint mondta:

"Az ukránoknak kiszámítható finanszírozásra van szükségük 2024-ben és azon túl".

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a nyugatnak egységet kell mutatnia, és több támogatást kért Ukrajnának. Egy davosi beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a Nyugat eszkalációtól való félelme miatt Kijev időt vesztett az Oroszország elleni küzdelemben.