Háború: Orosz kémrepülőgépre csaptak le az ukránok

Hírek2024. jan. 16.Sz.A.

- UKrajna lelőtt egy orosz A-50-es felderítő repülőgépet és egy Il-22-es mobil parancsnoki gépet az Azovi-tenger térségében - írja a Guardian hadiösszefoglalója. Valerij Zsaluzsníj vezérkari főnök bejelentése szerint "egy tökéletesen megtervezett és végrehajtott akcióról" van szó.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezett a svájci Davosba, ahol részt vesz a Világgazdasági Fórum ülésén, és svájci vezetőkkel is találkozik.

- Az ukrán elnök a két éve tartó háborút lezáró béketerv javaslatát is ismerteti Davosban, ahol nemzetbiztonsági tanácsadókkal is találkozik.

- A davosi találkozó egyik elnöke, Ignazio Cassis szerint a rendezési folyamatba Kínát is bele kell vonni, hogy le lehessen zárni a háborút.

- Oroszország naponta 1000-1100 új katonát képez ki az ukrán katonai hírszerzés szerint. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz fél a valóságnál magasabb számot jelöl meg a hadseregbe belépők számáról, és főleg a keleti, szegényebb, mezőgazdasági területekről toboroz új katonákat.

Oroszország több mint 200 ukrán hadifoglyot ítélt el  hosszú börtönbüntetésre, többen életfogytiglani büntetést kaptak - jelentette az AFP hírügynökség.

- Észak-Korea és Oroszország között a "partneri" kapcsolatok tovább bővülnek, a tavalyi csúcstalálkozó után. 

- Az ENSZ és a szervezet partnerei 4,2 milliárd dollár segélyt kérnek Ukrajna lerombolt területein élők megsegítésére, továbbá ukrán menekültek ellátására - jelentette be Martin Griffiths, a szervezet segélyekért felelős vezetője Genfben.

Nagy-Britannia 20 ezer katonát küld a hidegháború óta a legnagyobb NATO hadgyakorlatra - jelentették be Londonban.