Egy vagyont fizetett valaki Einstein leveléért, amire felírta híres képletét

Hírek2021. máj. 22.Sz.A.

Több mint 1,2 millió dollártért (kb. 350 millió forintért) kelt el egy aukción Albert Einstein egyoldalas feljegyzése, melyben leírta az E=mc2 képletét.

A rövid levélért adott összeg háromszorosa annak, amire az aukció szervezői számítottak - írja a BBC.

Az írás értékét valóban növeli, hogy szakértők szerint mindössze három alkalommal szerepel a fizikus eredeti kézírásában a híres képlet, melyet először 1905-ben publikáltak tudományos újságban. A modern fizikát meghatározó relativitás elméletben Albert Einstein azt állította, hogy a tömeggel rendelkező részecskéknek nem csak mozgási, hanem nyugalmi energiájuk is van.

A Nobel-díjas fizikus azt bizonyította be, hogy a nyugalomban lévő test energiája (E) megegyezik a test tömegével (m) és a fénysebesség négyzetének szorzatával. 

A mostani kézzel írt Einstein-levél egy magángyűjteményből származik, és csak nemrég került nyilvánosságra - mondta az aukciót lebonyolító bostoni RR Auction.

A híres képletet ismertető levelet Einstein német nyelven írta 1946 október 26-án, a levél címzettje egy lengyel-amerikai fizikus, Ludwik Silberstein, aki Einstein több elméletét is megkérdőjelezte.

Magát a relativitás-elméletet sokáig csak érdekességként kezelték tudományos körökben.

Ez az egyetlen olyan Einstein-levél, amely magángyűjteményből származik, és eredeti kézírással szerepel rajta a képlet.

A tudós írásaiért fizetett mostani összeg egyébként nem példátlan. Korábban Einstein boldogságról szóló két életbölcsessége nem kevesebb, mint másfél millió dollárért kelt el egy jeruzsálemi aukción.

A tudós még 1922-ben egy tokiói szálloda két papírlapjára írta gondolatait, melyet – készpénz híján – borravaló gyanánt adott egy hordárnak.